USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: Астрономи виявили галактику, яка пережила зіткнення з нашою
Астрономи знайшли галактику, яка колись пройшла по зовнішньому краю Чумацького Шляху і в процесі втратила майже всі свої зірки.

Ще 10 років тому астрономи з Берклі припустили, що нерівномірні «хвилі» густини темної матерії, які спостерігаються на периферії Чумацького Шляху, виникли під впливом космічної катастрофи, пише УНІАН.

Згідно з їхньою гіпотезою, збурення створила карликова галактика, що пройшла по краю нашої, і вчені навіть передбачили її приблизну масу і поточне розташування. Однак жодна з відомих карликових галактик цими параметрами не відповідала, і лише тепер вдалося знайти відповідного кандидата на цю роль.

Автори гіпотези про стародавнє зіткнення – Лео Бліц і Суканья Чакрабаті – розповіли про свої нові знахідки на конференції Американського астрономічного товариства (AAS), що пройшла в Сент-Луїсі.

Автори скористалися астрометричними даними, зібраними космічним телескопом Gaia, який з 2013 року з величезною точністю відстежує положення і швидкості більш ніж мільярда зірок.

В минулому році у них вдалося виявити карликову галактику Antlia 2 – перш невідомого супутника Чумацького Шляху. Розташована Antlia 2 приблизно на 130 кілопарсеках і налічує менше трьох кілопарсеків в поперечнику, що можна порівняти з Малою Магеллановою Хмарою.

При цьому яскравість Antlia 2 набагато нижча: у ній практично немає сильно яскравих зірок. За словами астрономів, розміри, швидкість і розташування Antlia 2 «до смішного» близькі до передбачених раніше для галактики, що колись пройшла по краю Чумацького Шляху.

За словами Суканьї Чакрабаті, при цьому саме гравітація нашої Галактики, значно масивнішої, могла позбавити Antlia 2 більшої частини речовини і зірок, зробивши її такою тьмяною.

Раніше УНІАН повідомляв, що зіткнення з іншою галактикою близько 10 мільярдів років тому наповнило околиці Чумацького Шляху новими зірками і зробило його диск товщим.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus