USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Чорна діра «поглинає» Всесвіт
Знайдено найнебезпечнішу чорну діру, яка на рекордній швидкості «з’їдає» масу, еквівалентну сонцю. Вона виявилася від нас за 12 мільярдів світлових років, передає УНІАН.

Надмасивні чорні діри в активних центрах великих галактик здатні виростати до неймовірних розмірів, досягаючи маси у мільярди сонць. Швидкість цього зростання може бути різною, і чорна діра J2157-3602 тут рекордсменка. До своєї значної маси приблизно у 20 мільярдів мас Сонця вона додає ще по одному відсотку кожен мільйон років. Раз у два дні в її надрах зникає маса, рівна масі всієї нашої зірки, передає Naked Science, посилаючись на матеріал arXiv.org.

Для спостережень Крістіан Вольф і його співавтори використовували космічні апарати ESA Gaia і NASA WISE, а також наземний телескоп ANU SkyMapper. Вчені зазначають, що J2157-3602 демонструє і рекордну світність: величезна маса речовини, яка падає в неї, в тисячі разів яскравіша, ніж вся галактика, яка оточує чорну діру. Якби вона розташовувалася в центрі Чумацького Шляху, то ночами світло країв чорної діри було б вдесятеро яскравіше від повного Місяця. Це потужне випромінювання зробило б, швидше за все, неможливим життя на Землі. Раніше повідомлялося, що група астрономів виявила в центрі Чумацького Шляху кілька десятків зоряних скупчень, всередині яких можуть перебувати до 20 тисяч чорних дір.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus