USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: Дослідники показали найзагадковішу рибу з океанічних глибин: дивиться крізь власну голову
Донині тваринний світ повний загадок і неймовірних видів, яких вченим не вдалося повністю вивчити.

Представники фауни не перестають дивувати дослідників і рядових обивателів різноманітністю форм, розмірів, кольорів і пристосувань для виживання в різних умовах існування.

Однією з дивовижних таємниць природи є малорота макропінна або бочкоглаз, яка мешкає у північній частині Тихого океану на глибинах 500−800 метрів, інформує ZNAJ.UA.

Головною особливістю цієї невеликої, близько 15 см, рибки є прозора верхня частина голови, усередині якої розташовані великі очі.

З їх допомогою риба робить нечуване - дивиться крізь власну голову.

Крізь товщу води на таку глибину пробивається дуже мало сонячного світла. Тому очі риби влаштовані особливим чином, щоб мати можливість бачити майже в непроглядній темряві.



Форма тіла малоротої макропіни нагадує пігулку, пофарбовану в чорний колір, за винятком прозорої голови і такого ж прозорого хвоста.

Оскільки для малоротої макропінни характерна особлива будова очної мускулатури, то її очі циліндричної форми можуть перебувати у вертикальному положенні, так і в горизонтальному, коли риба може дивитися прямо через свою прозору голову.



Таким чином макропинна може помітити здобич, і коли та знаходиться попереду неї, і коли плаває над нею. А як тільки здобич – звичайно це зоопланктон – виявляється на рівні рота риби, та стрімко хапає її.

Більшу частину часу макропіна проводить нерухомо, або повільно пересуваючись у воді.



Рибу вдалося виявити ще в 1939 році. Однак у той час не вийшло досить добре її вивчити. Це вдалося зробити лише у 2009 році.

Тоді стало ясно, що яскраво-зелені очі цієї невеликої риби знаходяться в заповнених прозорою рідиною камері голови.

Але незважаючи на те, що з часу відкриття цієї дивовижної риби вдалося багато дізнатися про неї, вона все ще залишається маловивченою.

Багато в чому це через те, що малорота макропіна мешкає на дуже великій глибині.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus