USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Фізики з'ясували, чому виноград спалахує в мікрохвильовці
У мікрохвильовці невеликі і ніжні плоди винограду, якщо їх розрізати навпіл, за лічені секунди нагрівання ефектно займаються спалахами плазми. Це популярний експеримент, проте лише зараз фізикам вдалося пояснити, як це відбувається, а разом з цим і спростувати попередні гіпотези.

Про це пише ТСН з посиланням на Naked Scince.

Раніше існувало припущення про те, що вплив мікрохвиль викликає появу зарядів в насиченому, багатому електролітами розчині виноградного соку. В результаті між розрізаними половинками винограду поєднаними шматочком тонкої шкірки виникає струм, а надлишок енергії час від часу "скидається" хмаркою іонізованого газу, плазми.

Однак нові експерименти показали, що ефект проявляється і без розрізів і з'єднань шкіркою, навіть якщо пара виноградин просто лежить поруч у кільком міліметрах одна від одної.

Такі ж експерименти успішно провели на поміщених в мікрохвильовку "голих" кульках гідрогелю, і взагалі на будь-яких невеликих, багатих водою і приблизно сферичних предметах, включно з великими ягодами чорниці та навіть перепелиних яйцях без шкаралупи.

Аби розібратися, що відбувається, дослідники фіксували ефект у видимому та інфрачервоному діапазонах. Розмір виноградин можна порівняти з довжиною хвиль, що використовуються в мікрохвильових печах, і ті фокусуються, утворюючи "гарячу точку" надзвичайно високої температури.

Виявилося, що якщо два таких плоди розташовані достатньо близько, то "гаряча точка" між ними розігрівається особливо сильно. Вона створює навколо себе потужне електромагнітне поле. Це поле, своєю чергою, заряджає розчин електролітів в самих виноградинах. І вже ця накопичена енергія час від часу починає "скидатися" як розряди і спалахи плазми.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus