USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Гірше від Хіросіми. Що трапиться, якщо 2027 року у землю вріжеться масивний астероїд
Дослідники з'ясували, чи вийде врятувати Землю від зіткнення зі смертоносним астероїдом.

Якщо людство матиме 8 років на те, щоб зупинити масивний астероїд, здатний знищити планету, руйнації Землі вдасться уникнути.

Проте наслідки усе одно можуть бути катастрофічними.

Такими є результати симуляції, проведеної NASA спільно з дослідниками Європейського космічного агентства у межах конференції з планетарної оборони, повідомляє ТСН.

Протягом неї вчені впродовж п’яти діб шукали відповідь на запитання, чи можна буде врятувати планету у разі загрози зіткнення з астероїдом 140–260 метрів завширшки (це дорівнює розміру трьох-чотирьох футбольних полів).

Розмірковували вони й над тим, як саме це можна буде зробити. Серед основних сценаріїв порятунку були: підірвати астероїд та змінити його траєкторію.

Виявлення загрози

Можливість того, що Землі загрожуватиме зіткнення з астероїдом, неодноразово ставала предметом обговорень.

Подібний сценарій наявний також й у низці кінофільмів – від «Армагедона» до «Зіткнення з безоднею».

Проте, що трапиться з планетою, якщо це трапиться у реальному житті та наскільки суттєвою є загроза?

Щоб отримати відповідь на це запитання, дослідники NASA та Європейського космічного агентства змоделювали уявну ситуацію, у якій вченим раптово стало відомо про те, що до поверхні Землі стрімко наближається величезний астероїд.

За сценарієм, про загрозу дослідники вперше довідалися 26 березня 2019 року. Саме тоді супутники зафіксували на відстані 57 мільйонів кілометрів від Землі астероїд під назвою 2019 PDC.



Спочатку ймовірність зіткнення з небесним тілом була досить низькою і становила усього один шанс до 50 тисяч.

Проте згодом вона почала стрімко зростати і наблизилася спершу до 1:100, а згодом до 1:10. Зрештою, науковці довідалися, що катастрофа є неминучою.

За допомогою розрахунків вдалося встановити ймовірну дату падіння – 29 квітня 2027 року.

Однак, де саме впаде астероїд, важко було визначати достеменно – у зоні ризику опинилися території США та Африки.

Точної інформації щодо розмірів та складу астероїда не було. Невідомою достеменно була також орбіта, за якою він рухався.



Згідно з результатами симуляції, отримати дані щодо цього ученим вдалося лише 2021 року. Тоді з’ясувалося, що астероїд 2019PDC, який має діаметр 200 м, складається з каменю, а його вибухова потужність становить 510 мегатонн (у 34 тисячі більше, ніж у бомби, скинутої на Хіросіму).

У грудні 2021 року дослідники назвали й точне місце зіткнення – місто Денвер у штаті Колорадо у США.

Зупинити загрозу

Щоб зупинити змодельовану у ситуації загрозу, дослідники ухвалили рішення змінити траєкторії руху астероїда за допомогою шістьох зондів – так званих «кінетичних імпакторів».

Учені спрогнозували, що за допомогою них траєкторію руху вдасться змістити приблизно на 12 тисяч кілометрів – цього було б цілком достатньо для того, щоб уникнути зіткнення з планетою.

Гіпотетичний запуск зондів провели у серпні 2024 року. У ціль влучили лише троє з шести, проте траєкторію вдалося змінити.

Побічним ефектом місії стало те, що від 2019 PDC унаслідок удару відколовся шматок 60 метрів завширши. Тож хоч людям і вдалося уникнути зіткнення з більшою частиною астероїда, уламок усе одно становив загрозу для тисячі життів.



Траєкторія руху шматка астероїда свідчила про те, що він прямує на схід США. Проте точні координати визначити було досить складно.

Учені висунули ідею нівелювати загрозу за допомогою ядерної бомби. Спеціальний космічний корабель, здатний вивести її на орбіту, вже мав би бути створений до того часу.

Однак зрештою від використання ядерної зброї відмовилися через завеликий ризик.

За 10 днів до гіпотетичного зіткнення стало відомо, що астероїд уразить Нью-Йорк. Він прямував до міста зі швидкістю 19 кілометрів за годину і його зіткнення з Землею призвело б до вивільнення від 5 до 20 мегатонн енергії – цього цілком достатньо, щоб знищити місто ущент.

Рятувати містян вирішили за допомогою евакуації. 29 квітня 2027 року астероїд увійшов у атмосферу планету та вибухнув над Центральним парком.

Реалістичність сценарію

Однак насправді панікувати не варто. Адже попри моторошність описаного вище сценарію, його реалістичність наразі не надто велика.

У симуляції було реалізовано найгірший сценарій із можливих. Зіткнення планети з астероїдом такого масштабу, чи узагалі будь-яким астероїдом, що становить загрозу, наразі є малоймовірним.

«Немає жодного астероїда, зіткнення з яким загрожувало б Землі у цьому столітті», - наголосили у NASA. Однак це не означає, що можна не готуватися до можливих викликів.

«Ми повинні випробовувати себе та ставити собі складні завдання», - наголосив Пол Годас (Paul Chodas), очільник Центру досліджень приземних об’єктів NASA.



На серйозності можливої загрози наполягає й адміністратор NASA Джим Бріденштайн. За його словами, люди часто сміються з можливості знищення Землі астероїдом, проте ризик цього насправді досить високий.

«Ми повинні упевнитися, що люди розуміють, що це не стосується Голлівуду та фільмів. Це стосується захисту єдиної, наскільки зараз відомо, планети, на якій може бути життя, і це планета Земля», - зазначив він.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus