USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: «Горлянці вогню» загрожує обвал. Учені попередили про вулканічну катастрофу в Південній Америці
Вулкан Тунгурауа в Еквадорі, один з найактивніших та найнебезпечніших, під загрозою часткового руйнування.

Про це повідомляє ТСН.

«Горлянка вогню» або «Чорний гігант» вкотре активізувався ще 20 років тому. Під час цього сталося кілька вивержень, а західний схил вулкана, схоже, став нестабільним.

«Використовуючи супутникові дані, ми побачили дуже швидку деформацію західного схилу Тунгурауа, що, як показують наші дослідження, спричинено дисбалансом між обсягами магми, що надходить та вивергається», – розповів геофізичний вулканолог Джеймс Хіккі з Університету Ексетера у Великій Британії.

Три тисячі років тому Тунгурауа вже переживав подібну катастрофу. Чергове виверження спричинило обвал західного схилу, й потужний зсув гірських порід заполонив уламками площу у близько 80 квадратних кілометрів.

Моделювання показало вченим, що катастрофа може статися, якщо напруга всередині вулкану не зменшиться.

Водночас дослідники визнають, що їхнє дослідження не є прогнозом. Втім результати їхньої роботи можуть допомогти контролювати процеси у вулкані, та спробувати заздалегідь передбачити катастрофу.

«Надходження магми є одним з низки чинників, які можуть викликати або посприяти нестабільності схилів вулкану, тому, хоча існує ризик можливого обвалу, невизначеність цих природних систем також означає, що він може залишатися стабільним», – каже Хіккі.


Нагадаємо, гігантський вулкан, розташований у Єллоустонському національному парку в США, вивергається з періодичністю раз на 600 тисяч років. Відтоді, як це трапилося востаннє, минуло вже 640 тисяч.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus