USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Хаотичність опадів, посуха та нові культури. Метеорологи пояснили, які наслідки матиме найтепліша зима десятиріччя
Січень став найпосушливішим за всю історію метеоспостережень.

В Україні середньорічна температура зростає втричі швидше, аніж у всьому світі. Наша країна вже перетнула встановлену Паризькою кліматичною угодою критичну позначку в два градуси.

Це означає, що ми пройшли так звану «точку неповернення» і вже стаємо свідками змін клімату, які нерідко є небезпечними. Зокрема, у 2020 році метеорологічна зима в Україні так і не настала. А січень виявився найтеплішим та найсухішим за всю історію спостережень.

Що трапилось із погодою і на що чекати далі, про це повідомляє ТСН.

Різкі зміни клімату відбуваються через підвищення температури на планеті. Найбільше вона зростає в полярних широтах, що зрештою призвело до порушення атмосферної циркуляції та переносу повітряних мас. Тому останнім часом ми дедалі частіше спостерігаємо аномально теплу зиму в Європі, і, навпаки, сніг у Саудівській Аравії, Ізраїлі або в Іраку.

«Все частіше повітряні маси з південних, вже не тільки з субтропіків, а навіть із тропічних широт сягають полярних областей. І натомість ми бачимо, як арктичне повітря починає заходити далеко на південь», – каже заввідділу прикладної метеорології та клімактології Українського гідрометінституту Віра Балабух.

Раніше погоду в Україні формували два так звані «Центри дії атмосфери», які розташовані в Атлантиці, завдяки яким українці відчували холодну повітряну масу взимку і теплу – влітку. Але наразі ситуація змінилась.

«Ми все частіше потрапляємо під вплив Азорського антициклону, в якому до нас починають надходити повітряні маси або з Атлантики або з Африки чи Азії», – пояснює Віра Балабух.

Цієї зими на погоду в Україні вплинув Азорський антициклон, який зараз найактивніший та найпотужніший за останні 40 років. Він навіть дістався стратосфери, де вчені зафіксували рекордні майже 100°C і швидкість вітру до 600 км/год.

«І лютий, і весна, за першими прогнозами, який зараз зробили фахівці світових центрів кліматичних і метеорологічних, говорять про те, що вона місцями може бути теплою, а подекуди навіть аномально теплими», – зазначає метеорологиня.

Кількість опадів поки залишається такою ж, але випадають вони не рівномірно. До прикладу, улітку минулого року одесити потерпали від потужних злив, на відміну від Черкаської області, де впродовж трьох місяців не впало ні краплини. За прогнозами вчених, кількість опадів в Україні зменшуватиметься, а тривалість періодів посухи – зростатиме.

Цей січень уже став найтеплішим та найпосушливішим за всю історію метеоспостережень. Такі тенденції негативно впливатимуть на сільське господарство.

«Можливо, найближчі десять років це буде не на стільки відчутно й катастрофічно, а надалі, якщо збережуться ті ж темпи підвищення температури, то ми будемо мати дуже сумну картину», – каже начальниця відділу агрометеорології Укргідрометцентру ДСНС України Тетяна Адаменко.

Через брак снігу взимку, відповідно й повноцінної повені, навесні почали пересихати річки та озера. Пересихають джерела питної води в лісах. Від цього потерпає флора та фауна. Щоб урятувати тварин від спраги, особливо влітку, в лісах Хмельниччини почали робити штучні водойми.

Крім того, вода зникає й по всій Україні. У криниці подекуди її просто немає і люди змушені користуватися тими, які копали ще у минулому столітті.

Утім, якщо температура зростатиме й надалі, а опадів буде достатньо, ми зможемо збирати кілька врожаїв на рік і почати вирощувати нові культури.
Коментарів: 1
Правдоруб Показати IP 18 Лютого 2020 13:46
Періоди малих потеплінь та похолодань мають циклічність 12 років (як і сонячної активності), великих 20000 років, Антарктида колись була цвітучим континентом а на Землі не було снігу. Як би не було дивно але виверження вулканів, окисні процеси в водоймах та живих організмах являються джерелом вуглекислого газу і є більш потужними ніж діяльність людини в вироблені СО2. Земля являється саморегульованим організмом, чим тепліше стає на її поверхні тим більше випаровування води та її концентрація на висоті в хмари, чим більше хмар тим більше сонячного випромінення відбивається в космос, чим менше цього випромінення попадає на нашу планету тим менша її температура поверхні і як результат чергове глобальне похолодання.Потепління на планеті є першим дзвіночком перед затяжним похолоданням. Коли вся планета вкривається снігом її вивести з стабільного замерзлого стану досить важко так як 90% всього сонячного випромінення відбивається від поверхні в навколишній простір, єдиним фактором що може її розігріти це викиди з вулканів СО2 та інших парникових газів. Боротись треба не з потеплінням а з забрудненням людьми своєї планети, такого смітника на Землі як зараз не було ніколи, в океані вже є плавучі острови сміття...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus