USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Кошенята-шпигуни та підозріла білуга. Як різні країни використовують тварин у розвідці
Виявлена у водах поблизу Норвегії білуга може бути російським шпигуном.

Проте в історії різноманітні тварини нерідко ставали таємними агентами, інформує ТСН.

Нещодавно рибалки поблизу узбережжя Норвегії виявили кита-білугу, до якого було прикріплено камеру Go Pro.

На кріпленні російською було написано «Обладнання Санкт-Петербурга». Норвезькі військові висунули гіпотезу, що білуга припливла з російської військової бази та насправді може бути шпигуном під прикриттям.

Підозрілою була й поведінка тварини – вона була нетипово дружньої з людьми та навіть випрошувала у них їжу.

Російські вчені та військові наголосили, що тварина не має до них жодного стосунку, тож факт шпигунства підтвердити не вдалося.

Тим не менш, в історії випадки, коли тварин так чи інакше залучали до військових операцій та використовували як шпигунів, є непоодинокими. Ми вирішили згадати найбільш знакові з них.

Кити та дельфіни

Морські ссавці – до переліку яких належать кити, дельфіни, морські котики тощо – нерідко ставали об’єктами підозр у шпигунстві, адже саме їх повсякчас вербують до своїх лав військові різних країн світу.

Так, у 1960-х роках американці почали дресирувати дельфінів таким чином, щоб вони були здатні знайти втрачені об’єкти та розпізнавати підводні міни.

Ці тварини мають унікальні навички ехолокації, завдяки яким можуть визначати відстань до предметів, їхню структуру та навіть розпізнавати радіохвилі, що ці об’єкти виділяють.

Дельфіни перебувають на службі у США і зараз. Використовують американці й морських котиків – ці тварини мають напрочуд хороший зір та добре плавають.

Станом на 2015 рік у тренувальній установі в Сан-Дієго були 85 військових дельфінів та 50 морських котиків.

Примітно, що останніх протягом Другої світової війни намагалися використовувати для виявлення підводних мін й британці. Проте операції були не надто успішними, бо тварини були «занадто повільними та легко відволікалися».



Програму з підготовки підводних «агентів» має й Росія. Відомо, що ще за часів СРСР у країні активно тренували бойових дельфінів, які були здатні виявляти диверсантів та знешкоджувати їх. Використовували тварин і як зброю.

Так, наприклад, до носа афалінів прикріплювали спеціальний пістолет з переробленою ручкою – він мав спрацьовувати у разі доторку до тіла ворога.

Проте ці розробки виявилися не надто ефективними, і тепер, як зазначається у матеріалі видання «Комерсант», морських ссавців використовують здебільшого з іншою метою.

Російські підводні агенти, як і американські, стають у нагоді, коли потрібно відшукати на глибині певні об’єкти. Вміють вони й розпізнавати міни.

Натреновані у колишньому провідному радянському центрі дресирування морських ссавців, Мурманському морському біологічному інституті, тюлені, можуть також знаходити місце витоку у трубопроводах.



Птахи

До переліку тварин-шпигунів належать також і деякі птахи, зокрема голуби та вороноподібні. Перші тривалий час були універсальними листоношами – роками вони доставляли у різні куточки світу прикріплені до своїх лапок листи.

Використовували птахів і під час Другої світової війни – одна голубка на ім’я Шер Амі навіть врятувала від смерті 194 американців, які випадково потрапили під вогонь союзників і ледве не загинули.



1907 року німецький винахідник Юліус Нойброннер уперше прикріпив до лап голуба відеокамеру, після чого цих птахів активно використовували зі шпигунською метою.

Протягом Другої світової війни англійські чиновники обмірковували ідею прив’язати до лап голубів запальні пристрої, які б перетворили їх на своєрідні пташині системи доставки зброї, але технологію так і не було реалізовано.

За часів Холодної війни американські військові також тренували птахів родини крукові - навчені ворони були здатні відрізнити об’єкти від поверхонь та вміли складати речі у визначених місцях.

До прикладу, птахи були здатні встановлювати записувальні пристрої на віконні виступи будинків, в яких мешкали люди, що могли бути комуністами.

2010 року дослідник Університету Вашингтона також почав навчати воронів розпізнавати обличчя людей.

Інші тварини

Пов’язують із підпільною діяльністю й інших тварин – від білок до кажанів. Так, 1941 року стоматолог Літл Адамс запропонував прикріплювати бомби до кажанів і перетворити їх на свого роду зброю.

«Уявіть тисячі вогнів, що б займалися одночасно діаметром у 40 миль після кожної скинутої бомби. Японію можна було б зруйнувати з мінімальними втратами», - говорив він.

Літлу навіть вдалося переконати у раціональності своєї ідеї Національний комітет оборонних досліджень США і вже 1943 року організація почала проводити тестові випробування під кодовою назвою Project X-Ray.

У його межах вдалося підпалити щонайменше одну будівлю та автівку, проте загалом проект був не надто успішним. У грудні того ж року його скасували, а вже невдовзі після цього з’явилася перша атомна зброя.

Протягом Другої світової війни на таємних агентів намагалися перетворити також й чайок. Задум полягав у тому, щоб вони випорожнювалися на перископи німецьких підводних човнів і тим самим нівелювали видимість.

Звинувачували у шпіонажі і білок. 2007 року інформаційні агентства Ірану повідомили про те, що у країні затримали 14 білок, обладнаних шпигунським обладнанням. Факт підтвердила поліція країни.



Наразі різноманітні тварини нерідко стають об’єктами безпідставних звинувачень у шпигунстві та підривній діяльності.

У центрі підозр нерідко опиняються різноманітні птахи – від стерв’ятників до яструбів.

Більшість цих підозр є безпідставними. Проте інколи вони можуть бути цілком обґрунтованими, адже низка країн й дотепер шукає спосіб, у який можна перетворити тварин на зброю або знаряддя отримання інформації.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus