USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Математик довів, що чорні діри можуть стирати минуле
Математик з Каліфорнійського університету в Берклі довів, що рівняння теорії відносності Альберта Ейнштейна припускають, що всередині деяких чорних дір минуле умовного спостерігача стирається і з'являються різні варіанти майбутнього.

Це спростовує одну з основоположних космологічних теорій - теорію "космічної цензури", пише Еспресо з посиланням на Science Daily.

Майже півстоліття тому видатний британський фізик і математик Роджер Пенроуз вперше сформулював теорію "космічної цензури". Вона переносить на Всесвіт філософський принцип детермінізму - визначеності майбутнього, оскільки минуле змінити не можна.

Пенроуз згоден, що всередині сингулярності, тобто чорної діри, можуть перебувати точки, в яких минуле умовного спостерігача стирається і майбутнє стає нескінченно варіативним. Але, на думку вченого, потрапити туди навіть теоретично неможливо, тому що кожна сингулярність відокремлена від звичайного детермінованого Всесвіту непереборним горизонтом подій.

Пітер Хінтц, математик з Каліфорнійського університету в Берклі кинув виклик авторитету Пенроуза. Його розрахунки показують, що у випадку з деякими видами чорних дір в такого Всесвіту, як наш, спостерігач зміг би пережити перехід за горизонт подій з детермінованого світу в недетермінований, де його минуле стерлося б, а майбутнє стало невизначеним.

Яке життя було б в просторі, де минуле зникло, а майбутнє має нескінченне число варіантів, незрозуміло. Але висновок Хінтце не означає, що рівняння загальної теорії відносності Ейнштейна, які й досі прекрасно описують еволюцію Всесвіту, помилкові, говорить автор відкриття.

"Наскільки мені відомо, жоден фізик не збирається подорожувати всередину чорної діри і вимірювати процеси, що в ній відбуваються".

"Це чисто математична проблема, і запропоноване мною рішення робить рівняння Ейнштейна математично більш цікавими, - каже Хінтц. - Це питання, яке можна реально вивчати математично, але відповідь на нього має фізичні, майже філософські наслідки, що робить рішення загадки стирання минулого за горизонтом подій дуже крутим заняттям".
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus