USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Найстарішій акулі на планеті 500 років
Рибині більше п'яти століть. Навіть довгожителі океанів, гренландські кити, до такого віку не доживають.

Данські вчені вважають, що знайшли найстаріше безхребетне на планеті - це гренландська акула, що мешкає в холодних арктичних водах.

Гренландські акули ростуть дуже повільно - по одному сантиметру в рік. І коли морські біологи виявили самку довжиною 5,5 метрів, було очевидно, що вона живе вже кілька століть. Але скільки?


Для визначення віку команда використовувала радіовуглецевий аналіз кришталика ока, порівнявши дані 28 гренладських акул (при цьому жодна хижачка не постраждала). Найстарішій із вивчених було від 392 до 512 років. Тобто ця акула, можливо, жила, коли Галілео Галілей малював карту космосу, Лютер відмовлявся підкорятися католицької церкви, а інки ще приносили свої жертви.

Про цей різновид відомо мало. Прийнято вважати, що гренландські акули мігрують Північною Атлантикою і Північним Льодовитим океанами. Але в 2013-му глибоководний науково-дослідний підводний човен помітив 4-метрову хижачку в Мексиканській затоці.


Для цього виду характерна округлена морда, маленькі очі, горбиста шкіра чорно-коричневого або перлинно-сірого відтінку. Статевої зрілості гренландскі акули досягають тільки до 156 років.

До цих пір вважалося, що найбільша тривалість життя на Землі (з хребетних тварин) - у гренландських китів. Вони доживають до 210 років.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus