USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85
Світ вражає: Не тільки Сатурн: які планети мають кільця і з чого вони зроблені
Про кільця Сатурна чув мало не кожен. А от про те, що у нашій Сонячній системі й інші планети мають кільця – навряд.

А тим часом їх щонайменше три. І склад їхній відрізняється від складу кільцевої системи Сатурна, про яку ми вже розповідали.

Які ще планети Сонячної системи мають кільця

Передовсім слід сказати, що Сатурн – далеко не єдина планета з кільцями. Якщо ти не знав, то ось:

Якщо говорити про нашу Сонячну систему, то і Юпітер, і Нептун, і навіть Уран також мають кільцеві системи. Просто вони менші, тьмяніші, а отже – їх важче побачити.

Ці кільця сформовані з мільярдів дрібних частинок, які обертаються навколо планети. Але склад цих частинок у різних планет також різний.
Уран також має кільця, чи ти знав? / Фото NASA
Уран також має кільця, чи ти знав? / Фото NASA

То який склад у кілець інших планет Сонячної системи

На жаль, поки що Сатурн є єдиною планетою, щодо якої у нас є спектри високої роздільної здатності, які можуть розповісти нам про її кільця. Щодо інших ми знаємо таке:

Кільцева система Юпітера складається з дрібних частинок пилу, але це не частинки водяного льоду, як у Сатурна. Ці частинки радше кам’янисті – складаються з матеріалів, подібних до астероїдів і кам’янистих супутників. На жаль, конкретний хімічний склад їх поки аналіз не допоміг встановити.

Так само точно не відомо, з чого зроблені кільця Урану. Бо вони дуже темні, тобто – не дуже відбивають радіохвилі. Утім, це точно свідчить, що вони зроблені не з водяного льоду. Натомість це можуть бути частинки пилу з вуглецю.

Кільця Нептуна, до слова, ще темніші, ніж в Урана. А от їхня щільність свідчить, що вони зроблені з іще дрібнішого пилу. Ймовірно, це теж якийсь вид вуглецю або джерело вуглецю – як-от метановий лід.

Зауважимо, планети ці, цілком ймовірно, скоро відкриють нам таємниці своїх кілець. І допоможе в цьому новий телескоп, названий на честь Джеймса Вебба. Його якраз уже нарешті запустили у космос – у грудні 2021.
Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2022 11:00
Напишіть ще статтю "З чого ЗРОБЛЕНІ планети"
Анонім Показати IP 4 Вересня 2023 12:47
Чим відрізняється Меркурій віт сарурна

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus