USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87
Світ вражає: Нові жертви пластику: пів мільйона раків-самітників загинули в Тихому та Індійському океанах
Доктор Дженніфер Лейверс з Тасманского Інституту морських і антарктичних досліджень в 2017 році знайшов найбільш засмічене пластиком місце на Землі, яке знаходиться на острові Хендерсон в південній частині Тихого океану.

Безлюдний острів став жертвою океанічної течії під назвою Південний Тихоокеанський кругообіг, в результаті дії якої на острів припливає сміття з Південної Америки та тисячі рибальських суден. Аналогічне дослідження вчений зробив і на початку 2019 року, оцінивши кількість сміття на Кокосових островах в Індійському океані.

Там було виявлено понад 400 мільйонів пластикових предметів загальною вагою в 238 тонн.

Однією з проблем, яка супроводжувала забруднення Кокосових островів і острова Хендерсона, стала масова загибель раків-самітників, повідомляє Погляд.



Ці тварини, коли дорослішають, змінюють раковини необхідного їм розміру для укриття від хижаків. Зазвичай «домом» для раків служать порожні раковини черевоногих молюсків. Але в пошуках житла рак-відлюдник може зупинитися і на інших предметах – наприклад, пластикових пляшках.

Потрапивши в пляшку, в більшості випадків рак вже не може вибратися. Після смерті тварина видає спеціальний хімічний сигнал, щоб повідомити інших раків, що потенційна раковина стала доступною. Таким чином, загибла тварина проти своєї волі запускає ланцюгову реакцію: його сигнал привертає увагу іншого раку, який в свою чергу вмирає в цій же пляшці. В кінцевому результаті, формується надсильний сигнал, який призводить до неминучої смерті ще більшої кількості раків.

За оцінками Лейверс та її колег, на Кокосових островах таким чином загинули близько 570 тисяч раків-самітників, на острові Хендерсон – ще близько 61 тисячі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus