USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Пінгвіни «розмовляють» за лінгвістичними законами
У будь-якій мові найуживаніші слова будуть найкоротшими – це називається законом Ціпфа. Інша закономірність, що стосується довжини структур мови, говорить про те, що чим довша структура, тим коротші будуть її складові: наприклад, чим довше слово, тим коротші будуть у ньому склади, і чим більше в складному реченні придаткових, тим вони теж будуть коротшими. Цей закон називається законом Мензерата-Альтмана, пише Урядовий кур'єр.

Тварини теж спілкуються між собою сигналами різної складності і довжини, і, природно, у вчених у якийсь момент виникла спокуса перевірити обидва закони на сигнальні системи тварин – в першу чергу на приматах. Як з’ясувалося, тварини користуються і закон Ціпфа, і закон Мензерата-Альтмана.

У статті в Biology Letters вчені проаналізували 590 криків, якими дорослі очкові і африканські пінгвіни повідомляють щось своїм товаришам. (Їх крики схожі на ослиний рев, чому їх називають ще ослячими пінгвінами, і слово «крики» тут цілком підходить.)

У кожному їх крику можна розрізнити три частини, ніби три склади, і з’ясувалося, що чим довше пінгвіняче повідомлення, тим коротші склади в ньому, а найкоротші звуки звучать в клювів птахів частіше за інші.

Вважається, що обидва закони вказують на прагнення заощадити якомога більше енергії під час комунікації: видавати звуки хоч для нас, хоч для пінгвінів означає хоч якесь, але зусилля, і довгі слова (а також довгі склади в довгих словах) означають і великі енергетичні витрати на проголошення. Щоб не втомлюватися при розмові, найуживаніші (і, очевидно, найважливіші) слова стали найкоротшими, а складні мовні одиниці будуються по можливості з тих, що менші.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus