USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Постелі шимпанзе чистіші, ніж у людей. Дослідження
Виявляється, шимпанзе (Pan troglodytes) сплять у більш чистих умовах, ніж люди. Це один з результатів нещодавнього дослідження, в якому вчені порівнювали постелі людей та мавп.

Дослідження опубліковане в журналі Royal Society Open Science, передає Еспресо.

«Ми знаємо, що людські будинки представляють собою власні екосистеми, а людські ліжка часто містять більшість типів організмів, знайдених в будинку», - говорить Меган Тоемс, провідна авторка дослідження.

Наприклад, близько 35 відсотків бактерій в ліжку людини потрапляють туди через її тіло, включаючи фекальні, оральні і шкірні бактерії.

«Ми хотіли порівняти ці показники з нашими найближчими еволюційними родичами, шимпанзе, які щодня створюють свої власні ліжка, або так звані «гнізда», - каже Тоемс.

З цією метою дослідники зібрали так звані «тампони» з 41 ліжка шимпанзе. «Тампони» використовували для перевірки та класифікації біорізноманіття мікроорганізмів.

У 15 ліжках дослідники також використовували пилососи для виявлення членистоногих, таких як комахи і павукоподібні.

Не дивно, що ліжка шимпанзе мали значно відмінне біологічне різноманіття від людських. У ліжок шимпанзе було більше різноманітності мікробів, а їх типи відбивали деревинне середовище, в якому сплять мавпи.

Примітно, однак, що ліжка шимпанзе набагато менше схильні до впливу фекальних, оральних або шкірних бактерій.

«Ми не виявили майже жодного з цих мікробів в гніздах шимпанзе, що було трохи дивно», - каже Тоемс.

«Ми також очікували побачити значну кількість членистоногих паразитів, але цього не було», - каже вона. «У всіх ліжках, які ми оглянули, було знайдено всього чотири ектопаразити. І це чотири окремі екземпляри, а не чотири різні види».

«Ця робота дійсно підкреслює ту роль, яку штучні структури грають у формуванні екосистем нашого безпосереднього навколишнього середовища», - говорить Тоемс. «У деяких моментах наші спроби зробити для себе чисте довкілля роблять наше оточення менш ідеальним».
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus