USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: Райські птахи виявилися «чорними дірами»
Біологи виявили, що чорні крила тропічних райських птахів здатні поглинати більше 99 відсотків падаючого на них випромінювання - більше, ніж будь-який інший природний матеріал.

«Най чорнішим» матеріалом у світі вважається Vantablack, структура, якого нагадує вертикальний «ліс» із вуглецевих нанотрубок, в яких втрачається 99,9 відсотка падаючих на поверхню видимих, мікро- і радіохвиль. Ніщо інше і близько не підходить до цього показника, але тим більш несподіванкою виявилася знахідка, зроблена Дакотою Маккой (Dakota McCoy) із Гарвардського університету та її колегами. Майже випадково увагу вчених привернула абсолютно чорна, «немов чорна діра», поверхня крил райського птаха (Paradisaeidae), опудало якого трапилося одному з авторів у музеї. У статті, опублікованій журналом Nature Communications, вони наводять результати свого дослідження, передає Naked-science.

Райські птахи - далекі тропічні родичі наших горобців, які мешкають у Новій Гвінеї та сусідніх островах. Яскраві кольори самців та ефектний танець допомагають їм знаходити партнерок для вирощування потомства і служать предметом уважного вивчення з боку самок, зовні досить непоказних: однієї нерівної пір'їнки може бути досить для відмови. Під дією цього статевого відбору самці розвинули чудове забарвлення і пластику: вишуканий, глибокий чорний колір фону підкреслює особливо яскраві кольори деяких пір'їн.

Чорнота деяких пір'їн райських птахів стала предметом великого інтересу Дакоти Маккой та її колег. Вимірявши оптичні властивості пір'я шести видів райських птахів, вони визначили, що деякі з них дійсно відрізняються «радикально чорним» кольором і відображають не більше 0,05 відсотка падаючого на них випромінювання. Очевидно, що цей ефект створюється лише пігментом, а й структурою. Тому вчені досліджували їх за допомогою скануючого електронного мікроскопа і комп'ютерної мікротомографії.

Як і можна було очікувати, різниця виявилася разючої: «просто чорне» пір'я виглядали як проста «ялинка» більш тонких ниток, що тягнуться від центральної. «Радикально чорне» пір'я походило на давню ялину або густий чагарник із сильно розгалуженою структурою плоского «листя», в якій легко загубиться будь-який випадковий фотон.

Ефективність поглинання фотонів такою структурою настільки велика, що навіть напилення на неї золота ситуацію не сильно змінює, і вона в цілому зберігає свій «радикально чорний» колір. Вчені припускають, що свою роль у появі такої адаптації міг зіграти не тільки статевий відбір, але і звичайний, і чорне пір'я самців райських птахів покращує їх маскування від хижаків.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus