USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: Робот виявив ліки від малярії у зубній пасті
Дослідження, яке провели за участю робота, дозволило знайти нові ліки від малярії в звичайній зубній пасті.

У пошуках ліків брали участь робот на ім'я Єва і вчені з Великобританії, Бразилії та Швеції, повідомляє Reuters, передає Gazeta.ua.

Відзначається, що медики використовували штучний інтелект для проведення високопродуктивного скринінгу. Адже за даними нейромережі, триклозан, який міститься в зубній пасті, потенційно може перервати поширення малярії на двох критичних етапах - в печінці і крові.

Як відомо, малярія вбиває близько півмільйона людей щороку. Більшість з них - діти у найбідніших районах Африки. Хворобу можна лікувати за допомогою цілого ряду препаратів. Однак стійкість до цих ліків збільшується, що підвищує ризик, що деякі штами можуть стати невиліковними в майбутньому. Саме тому відкриття Єви дуже актуальне.

Елізабет Білсленд, один з учасників дослідження, розповіла: "Наша колега - робот Єва розкрила секрет того, як триклозан пригнічує розвиток малярійного плазмодія. Це дає нам надію на те, що в найближчому майбутньому нам вдасться створити нові препарати, здатні боротися з малярією, стійкої до дії вже існуючих ліків ".

З'ясували, що триклозан придушував розвиток малярії, заважаючи роботі ферменту DHFR, який відповідає за складання молекул деяких амінокислот. На цей же фермент діє відразу кілька інших вже відомих ліків від малярії, але триклозан, на відміну від них, майже не взаємодіє з людської версією DHFR і не викликає важких побічних ефектів.

"Ми знаємо, що триклозан безпечний для людини, і що він діє на паразита двома різними шляхами, що завадить плазмодію швидко стати невразливим для його дії", - пояснила Білсленд.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus