USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Створили мікроскоп, щоб спостерігати за роботою клітин всередині організму в 3D
Група вчених із Медичного інституту Говарда Хьюза (США) об'єднала всі попередні розробки в області мікроскопів, щоб створити новий — для вивчення функціонування живої клітини в 3D, повідомляє видання National Geographic.

Дослідницьку групу очолив Ерік Бетциґ - лауреат Нобелівської премії з хімії 2014 року за «розвиток флуоресцентної мікроскопії високого дозволу». Йому вдалося об'єднати дві раніше існуючі технології в трьох мікроскопах, і створити щось абсолютно нове.

За його словами, проблема сучасних флуоресцентних мікроскопів в тому, що вони використовують дуже яскраві джерела світла, а надмірна яскравість може пошкодити або навіть знищити клітину. Природно, це перешкоджає її повноцінному вивченню.

Поліпшивши технологію гратчастої світлової мікроскопії, яку сам Ерік Бетциґ розробив у 2010 році, він зміг розглянути клітину без пошкоджень і в більш насичених деталях.

Для прикладу фахівці взяли рибку даніо-реріо — її ембріони прозорі, тому їх легко розглянути. Однак навіть у такому випадку зйомка клітин всередині організму досить складна. Клітини на поверхні тіла рибки затушовують і розсіюють будь-яке світло. Виправити цей недолік допоміг досвід астрономів, які використовують так звану адаптивну оптику. Вона враховує викривлення, викликані атмосферою Землі, виправляє їх і покращує якість зображення.

Зараз новий мікроскоп здатний показувати клітинні взаємодії тільки в прозорих організмах, під шкіру людини поки заглянути неможливо.

Але вже зараз ця технологія обіцяє важливі відкриття. Наприклад, медики зможуть спостерігати за здоровими і хворими клітинами всередині організму і визначати між ними різницю. В майбутньому це вплине на дослідження і тестування медичних препаратів.



Нагадаємо, раніше завдяки випадковій знахідці вчені винайшли фермент, здатний швидко переробляти пластикові пляшки.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus