USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: Символ життя і смерті: у мексиканській печері знайшли таємничі відбитки дитячих рук
Десятки чорних і червоних відбитків рук покривають стіни печери в Мексиці, яка, як вважають, пов’язана з ритуалом входження в доросле життя у стародавніх майя.

Цим 137 гравюрам, в основному зробленим руками дітей, понад 1200 років, пише НВ з посиланням на агентство Reuters.

Печера розташована недалеко від північного краю півострова Юкатан в Мексиці, де все ще стоять високі піраміди міських центрів, таких як Ушмаль і Чичен-Іца, і знаходиться приблизно на 10 метрів нижче великого дерева сейба, яке майя вважають священним.

Археолог Серджіо Грожан стверджує, що відбитки рук, ймовірно, були зроблені дітьми в період ініціації через аналіз їх розміру, а кольори дають ключ до їх значень.

«Вони відбили свої руки на стінах чорним ... що символізувало смерть, але це не означало, що їх збираються вбити, а радше смерть з ритуальної точки зору. Згодом ці діти залишили червоні відбитки, що було відсиланням до війни або життя», – сказав він.

Інші артефакти майя, знайдені в печері, включають шість розфарбованих рельєфних скульптур, які датуються періодом між 800−1000 рр. нашої ери, часом, коли на регіон обрушилася сильна посуха, яка, можливо, сприяла раптовій відмові від великих міст.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus