USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94
Світ вражає: У глибоководних рифах відкрили нові види риб
Глибоководна частина коралових рифів виявилася населена дивними рибами

Біорізноманіття глибоководної зони коралових рифів, яка вважалася майже нежилою, виявилося настільки великим, що вчені запропонували для цієї зони спеціальний термін, передає Naked-science.

Вивчивши за допомогою пілотованого батискафа унікальний видовий склад фауни коралових рифів на півдні Карибського моря, океанологи з Смітсонівського університету запропонували виділити новий вид екосистеми - околиці рифів на глибині від 130 до 300 метрів, і назвати її «раріфоточною (rariphotic) зоною». Раніше була виділена мезофоточна (mesophotic) зона - на глибині від 40 до 130 метрів. Можливо, в раріфоточних глибинах знаходять притулок тварини, які погано пристосовуються до потепління води в менш глибоких водах.

Дослідити глибокі частини навколо коралових рифів вчених спонукало помітне погіршення стану мілководної екосистеми. Фахівці припустили, що страждають від потепління організми можуть рятуватися в більш прохолодних і темних глибинах. Після занурення на глибину більше 130 метрів морські біологи зрозуміли, що перед ними відкрилася досі практично недосліджена частину океану.

«Близько 95% жилого простору нашої планети - це океан, але на сьогодні досліджена тільки мала його частина. Це можна пояснити, коли мова йде про важкодоступні глибини, але дивно, якщо ми говоримо про вивчені вздовж і поперек коралові рифи», - пояснює Керол Болдуін (Carole Baldwin), куратор іхтіологічного напрямки в Національному музеї природної історії при Смітсонівському інституті в США.

Батискаф Curasub, за допомогою якого шукали нових риб, здатний занурюватися на глибину до 309 метрів і залишатися там до 8 годин. За 80 занурень батискафа в раріфоточну зону вчені зустріли 4,5 тисячі риб 71 виду. Велика частина цих риб виглядає дуже схоже на мешканців відносного мілководдя або споріднена їм, але зовсім не нагадує істинно глибоководних риб, як правило, належать до зовсім іншим гілкам еволюції. Результати дослідження майже вдвічі збільшують максимальну відому глибину, на якій зустрічаються звичайні мешканці коралових рифів.

Потепління і зростаюча кислотність океанської води всерйоз загрожують коралових рифів; деякі вчені навіть приходять до тривожного висновку про те, що найбільші з них - наприклад, Великий Бар'єрний риф біля берегів Австралії - вже приречені. Це вкрай прикро: аналогів коралових рифів з біорізноманіття на Землі не існує. Правда, деякі вчені вважають, що рифи зможуть відновитися за рахунок найстійкіших до важких умов видам коралів.

Вчені виявили і дали назви шести новим видам риб (30 нових видів), що мешкають так глибоко, що світла недостатньо для підтримки життя одноклітинних водоростей і їх симбіонтів - коралових поліпів. «Приблизно кожна п'ята риба з тих, що ми зустріли на великій глибині, належить до нового, раніше невідомого виду», - додає Болдуін. Раніше вважалося (без особливих підстав), що темні і холодні води на глибині навколо коралових рифів не відрізняються великим біорізноманіттям.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus