USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: У японському кар’єрі знайшли одну з найдревніших літаючих тварин
20 Листопада 2019 11:37
0
Найдавнішою з відомих літаючих істот на Землі був археоптерикс (Archaeopteryx), що існував в період пізньої юри від 160 до 140 мільйонів років тому.

Довгий час саме його вважали предком птахів.

Тепер вчені виявили другу за віком літаючу тварину – знахідку зробили в кар’єрі Кітадані недалеко від міста Кацуяма, повідомляє Погляд.

Як і археоптерикс, його не можна віднести до птахів, оскільки він є проміжною ланкою між птахами і плазунами. Літаючий динозавр, що відноситься до зовсім нового роду, отримав назву фукуіптерікс (Fukuipteryx prima) на честь японської префектури Фукуї, де були знайдені його скам’янілі останки.

Вчені реконструювали 3D-модель динозавра за допомогою мікро-комп’ютерної томографії. Аналіз проводився прямо на місці знахідки, оскільки дослідники не стали видаляти скам’янілі кістки зі скелі, боячись їх пошкодити.



Фізичний аналіз виявив деякі виразні подібності з археоптериксом: незрощенний таз і схожі передні кінцівки. Проте на відміну від археоптерикса, фукуіптерікс мав повністю сформовану копчикову кістку, яка є у більшості птахів.

Такуя Імаі, один з провідних авторів дослідження, зазначив, що тварина вміла махати крилами і хвостом, проте не могла літати на довгі відстані. Вчені відзначають, що дане відкриття має велике значення з точки зору вивчення еволюції польоту літаючих динозаврів.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus