USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.85
  • PLN 9.65 9.85
Світ вражає: У Нідерландах знайшли 2000-річну скляну посудину в ідеальному стані. Фото
Археологи знайшли дивовижну реліквію – глибоку тарілку зі скла часів Стародавньої Римської імперії.

Знахідка збереглася на диво добре – її можна легко сплутати з сучасними посудинами, які продаються в магазинах.

Про це повідомляє 24 канал.

Більшість скляних пам’яток того часу не збереглося у цілісному вигляді, тому науковці здебільшого досліджують черепки. Та ця знахідка неабияк здивувала археологів – тарілка взагалі не має тріщин чи пошкоджень.

Посудина, яка датується приблизно 20 роком нашої ери, знайшли у Неймегені – найстарішому місті в Нідерландах.

Хіба римляни були в Нідерландах?

На піку своєї могутності Римська імперія активно просувалася Європою, сягаючи Іспанії, Великої Британії та Німеччини. До Нідерландів також дійшла велич імперії – у Неймегені розташовувався військовий римський табір, який, імовірно, і залишив по собі скляну тарілку.

Знахідку виявили археолог Пепійн Ван де Гір та його команда. Вони знайшли чашу середніх розмірів без жодних сколів та тріщин. Науковці швидко визначили, що посудина – римська, і швидше за все, виготовлена в Німеччині чи Італії.
2000-річна посудина ідеально збереглася / Фото Берт Білен
2000-річна посудина ідеально збереглася / Фото Берт Білен

Тарілка має ребристу текстуру та насичений синій колір.

«Такий посуд готували, даючи розплавленому склу охолонути та затвердіти над формою. Візерунок смуг був намальований, коли скляна суміш була ще рідкою. Оксид металу викликає синій колір», – розповів Ван де Гір.

Окрім чаші науковці виявили інші знахідки часів Римської імперії – колодязі, коштовності, предмети побуту та навіть поховання.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus