USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: У Новій Зеландії почервоніли льодовики
Як тільки в південній півкулі настало літо, на східному узбережжі Австралії розгорілися катастрофічні лісові пожежі. Були зруйновані будинки, загинули більше тисячі коал, а штат Новий Південний Уельс заволокло димом.

Наслідки масштабних лісових пожеж могли проявитися і на льодовиках Нової Зеландії: сумні знімки зробила мандрівниця,журналіст і фотограф Ліз Карлсон, пролітаючи на вертольоті над національним парком Маунт-Аспайрінг на Південному острові Нової Зеландії, повідомляє intv.ua.

«Дивно виявляти вплив пожеж на такій відстані», – написала вона в своєму блозі на Young Adventuress.
Невідомо, що саме викликало появу червоного забарвлення на льодовиках. За словами старшого наукового співробітника новозеландського Національного інституту водних і атмосферних досліджень Кріса Брандоліні, це може бути сажа або вуглецевий матеріал з обпаленої деревини.
Проте, причиною явища міг бути і пил з Австралії, адже австралійський верхній шар грунту багатий оксидами заліза, що надає йому характерний червоний відтінок.

За словами науковців, щоб сажа, пил або будь-який інший матеріал перетнув Тасманово море і осів на льодовиках Нової Зеландії, повинні були співпасти відразу кілька чинників. Серед них – достатня кількість пилу або сажі в повітрі, а також правильний напрямок вітру. Вчені вважають, що австралійські лісові пожежі однозначно мають відношення до зміни забарвлення льодовиків.

Фотографії Ліз Карлсон показують, наскільки сильно взаємопов’язані екосистеми нашої планети. Забруднення може досягати навіть найвіддаленіших від його джерела районів, а екстремальні погодні явища стають все більш суворими, оскільки клімат Землі швидко змінюється в глобальному масштабі.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus