USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: У Світовому океані знайшли майже 200 тисяч видів вірусів
Міжнародна команда вчених, які працювали на судні Tara, зібрала зразки морської води в різних частинах Світового океану і виявила майже 200 тисяч видів морських вірусів - до цього було відомо лише 15 тисяч таких видів.

За словами авторів статті в журналі Cell, приблизно 60% біомаси Світового океану припадає на мікробів, які відіграють ключову роль в океанічних екосистемах, але вивчені тільки в деяких районах, де проводилися систематичні дослідження, передає N+1.

У свою чергу, на життя і видовий склад мікроорганізмів сильно впливають морські віруси, різноманітність яких також поки що вивчена недостатньо добре.

Щоб це виправити, Меттью Салліван з університету штату Огайо і його колеги з 2009 по 2013 роки зібрали 145 проб води з різних глибин у різних частинах Світового океану, включаючи 41 зразок з Арктики. Секвенувавши віроми з цих проб у рамках дослідницького проекту Global Ocean Viromes 2.0, вчені виявили 195728 різновидів ДНК-вірусів, що в 12 разів більше, ніж було відомо до цього в першій версії проекту.

Зокрема, вченим вдалося не тільки виявити у Світовому океані п'ять екологічних зон проживання вірусів, але і виявити вогнище їх біорізноманіття в Арктиці, хоча традиційно вважалося, що полярний регіон буде біднішими з цієї точки зору, ніж екваторіальний.

За словами вчених, така карта поширення морських вірусів допоможе зрозуміти, на яких вірусах варто зосередитися вченим, і стане основою для прийняття рішень в наступних морських експедиціях. Крім того, зазначають дослідники, їх результати наочно показують, що віруси повинні бути обов'язковою частиною моделей океанічних екосистем, які зараз вони включаються досить рідко.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus