USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: Українські полярники знайшли в Антарктиді 3-поверхову льодову печеру з озерами та річкою
Воду з підльодної річки візьмуть для аналізу в лабораторії.

Українські полярники зі станції «Академік Вернадський» в Антарктиді виявили загублену раніше льодову печеру. Про це повідомляє пресслужба Міністерства освіти та науки України, інформує ТСН.

Під час першої експедиції українці виявили печеру на острові Галіндез, де розташована українська станція. Кілька років потому льодовик завалив вхід до неї, а тому українські полярники вирішили спробувати знову до неї потрапити.

Результати пошуків їх приголомшили – виявилося, що печера насправді утричі більша, ніж вважалося раніше. Загальна довжина ходів у ній – близько 200 метрів, вони розташовані у три поверхи.



«Ми вирішили зайнятися пошуками входу до печери. Було кілька невдалих спроб знайти його з боку протоки Пенола. А от в льодовику з боку старої британської бази-музею – будиночка Ворді – нам пощастило: ми віднайшли вхід до «загубленої» печери», – розказав керівник експедиції Ігор Дикий.

На нижній частині печери дослідники виявили змерзле озеро та 12-метрову «залу» з підльодною річкою та озерцями. З них українці відібрали воду та лід для гідрохімічного аналізу та для подальших досліджень. Зразки льоду будуть збережені для докладнішого аналізу в лабораторіях України.



«Окрім цього, на глибині близько 20 метрів від поверхні, в одній з льодових брил полярники знайшли перо птаха. Воно має досить широке опахало – тобто точно належить не пінгвіну. Чиє ж це перо і скільки йому років, дослідники ще мають з’ясувати. Для цього зразки пера теж планують доправити в Україну під час повернення експедиції», – підсумували у МОН.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus