USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: В Африці в пустелі знайшли залишки стародавнього льодовика
Учені встановили, що 300 мільйонів років тому південна частина Африки була частиною Південної Америки. При цьому нині посушливий регіон покривав льодовик, пише Кореспондент з посиланням на Science Alert.

Регіон колись містив великий крижаний потік – артерії, які направляють течію від центру льодовика до його краю. Він був настільки великим за розмірами, що міг змагатися з тими, які зараз вміщує в себе сучасна Антарктида.

Про це свідчать особливості структури місцевих друмлінів (льодовикових пагорбів). Вчені, які зробили це відкриття, були здивовані, що ніхто не займався цим до нинішнього часу.

«Ми швидко зрозуміли, на що ми дивимося, бо ми обоє виросли в районах світу, які були під льодовиками, я в Північній Ірландії і Сара – в північному Іллінойсі», – зазначив один з дослідників Грем Ендрюс.

Вчені також виявили великі й довгі заглиблення у скелях, які явно були залишені стародавнім льодовиком, який рухався дуже швидко (близько 800 метрів на рік).

Це свідоцтво є першим, що підтверджує наявність колись потужного крижаного потоку, який стікав з крижаної шапки, що вкривав південь Африки в кінці палеозою.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus