USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94
Світ вражає: В Антарктиді знайшли льодовик, від якого залежить доля людства
Вчені помітили, що величезний льодовик на заході Антарктиди тане швидше, ніж будь-коли до цього.

Щороку він втрачає близько 800 метрів льоду.

Декілька місяців тому група дослідників з Університету Лідса виявила, що крижаний покрив Антарктиди місцями став тоншим на 122 метра.

Цього разу вчені з NASA встановили, що величезний льодовик, розміром зі штат Флорида, на заході Антарктиди тане швидше, ніж будь-коли до цього, інформує Новое Время.

Втрачаючи 800 метрів льоду щороку, льодовик Туейтса відповідає за 4% від глобального підвищення рівня моря. Раніше вважалося, що у 1980-х Антарктида втрачала 40 млрд тонн льоду щорічно, а за останні 10 років це число зросло до 252 млрд тонн щороку.



Згідно з нещодавніми підрахунками, за останні шість років рівень танення п’яти великих льодовиків в Антарктиді збільшився вдвічі, що робить льодовик Туейтса бомбою уповільненої дії.

«Після досягнення певної точки, льодовик Туейтса може втратити весь лід за 150 років. Це збільшить глобальний рівень моря на 50 сантиметрів», – говорить автор дослідження з NASA Хелен Серуоссі.

Вчені вважають, що льодовик представляє величезний ризик для незворотних кліматичних змін на Землі, і якщо він перейде певну точку – нічого не зможе зупинити рівень його танення, навіть зниження зростання температури на планеті.

Нагадаємо, разом з крижаним покривом Гренландії, льодовики Антарктиди становлять близько 99% прісної води на Землі, яка зберігається в льодах, розміром до трьох кілометрів. Але через парниковий ефект вода в світовому океані нагрівається, змушуючи льодовики танути набагато швидше.

Коментарів: 1
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 11 Липня 2019 20:09
Догралися в цивілізацію, комфортні умови проживання і щорічне підвищення споживання товарів та послуг? Це Апокаліпсис!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus