USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88
Світ вражає: В околицях Сонячної системи виявили зоряну ріку
Вчені з Віденського університету, розташованого в Австрії, виявили так звану "зоряну ріку", яка тягнеться вздовж більшої частини південного неба. Зоряний потік розташований відносно близько до нас. Він містить мінімум 4000 зірок, які разом переміщалися по космосу. Так відбувалося постійно – з самого моменту їх формування близько мільярда років тому, розповідає Znaj.ua.

Завдяки близькому розташуванню цього потоку до Землі у вчених є можливість вивчити процеси приливного розриву зоряних скупчень, а також виміряти гравітаційне поле Чумацького шляху. Крім того, експерти можуть отримати нову інформацію про популяції позасонячних планет одного віку. Це цінні дані для майбутніх місій, які відбуваються з метою пошуку екзопланет.

Вчені відкрили величезну кількість скупчень зірок різних розмірів і віку в нашій галактиці. На них діє гравітація Чумацького шляху. З часом вона розірве ці скупчення на окремі частини.

Головний автор нового дослідження на ім'я Стефан Мейнгаст розповів: "Деякі скупчення галактик виявляються знищені під дією гравітації Галактик після закінчення процесу їх формування. Більш масштабні і великі скупчення можуть існувати як єдине ціле протягом кількох сотень мільйонів років".
Команді Мейнгаста вдалося скласти карту руху зірок у тривимірному просторі завдяки прецизійним вимірюванням, проведеним за допомогою супутника Європейського космічного агентства Gaia. Дослідники проаналізували карту і несподівано для самих себе виявили групу зірок приблизно однакового віку. Всі вони рухаються в одному напрямку.

З-за обмежень чутливості інструментів Gaia експерти змогли спостерігати тільки 200 джерел. Але завдяки екстраполяції вони припустили, що "річка" складається з мінімум 4000 зірок. Вони також встановили вік потоку – він досягає одного мільярда років. Це говорить про те, що це давнє скупчення зірок вже 4 рази повністю обернулася навколо центру Галактики. За цей час їх довжина істотно збільшилася.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus