USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: В Україну залетів рідкісний птах, якого не бачили майже 200 років
Неймовірну пташку помітили бердвотчери в Одеській області.

Це вкрай рідкісний для України птах – шпорцевий чибіс.

На щастя, його вдалося сфотографувати. Знімок свого спостереження опублікував Олександр Бурковський, повідомляє ZNAJ.UA.

За словами директора ННІ природничих та аграрних наук Черкаського національного університету Максима Гаврилюка, в останній раз шпорцевого чибіса бачили в Україні в травні 1837 року.



Тоді його вдалося помітити натуралістові Олександру Нордманну: в околицях Одеси пролітав самець цього виду. Таким чином, з минулої «зустрічі» пройшло понад 180 років.



Варто відзначити, що шпорцевой чибіс рідкісний гість у Європі. Він часто зустрічається в Туреччині, східній і північній Сирії, Ізраїлі, Йорданії та Іраку, а також у Східній і Західній Африці.

Відомі зальоти в Далмацію, Грецію, Туреччину та південно-західний Іран. Птахів спостерігали також в Іспанії, Німеччині та інших частинах Східної Європи. З березня по квітень їх можна було спостерігати на Кіпрі.

Шпорцевий чибіс менш товариський, ніж інші чайки і тримається парами.



При хорошому освітленні можна розгледіти яке гарне у нього перо, все його вбрання, жилетка і які незвичайні очі у дорослих птахів.

Довжина особини цього виду досягає 25-27 см. Птах харчується комахами і дрібними рибами. А також водними комахами та їх личинками, молюсками, дрібними ящірками, жабами і пуголовками, дрібною рибою і зрідка насінням.



Вони є сторожовими птахами не тільки для берегових, але і для всіх птахів взагалі. Від них ніщо не вислизає.

Голос – гучний. Активно охороняють кладку, якщо поруч з гніздом з'являється хижак або мисливець, то птахи нападають на нього, використовуючи шпори на згинах крил.

Тим не менше, ці популяції сильно скорочуються через руйнування та перетворення ареалу, інтенсивного рибальства в лагунах і збільшення кількості ворогів, таких як здичавілі собаки, шакали і реготухи.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus