USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Вчені виявили гігантську планету поблизу білого карлика
Вперше астрономи виявили гігантську екзопланету, яка обертається навколо вмираючої зірки — білого карлика.

Аналіз спектральних слідів білого карлика WD J0914 + 1914 виявив рідкісні сліди хімічного складу газового гіганта, виявивши зоряну систему, абсолютно несхожу на інші.

Використовуючи дані, зібрані в рамках Sloan Digital Sky Survey (SDSS), дослідники з Великобританії, Чилі та Німеччини виявили ознаки планети, подібної до Урану, що обертається дуже близько до далекого білого карлику.

Вчені припустили наявність об'єкта за непрямими ознаками — зірка оточена газовим диском, склад якого не схожий на жоден досліджений раніше, але збігається з прогнозами про речовини, що містяться в надрах планет з класу крижаних гігантів. Вивчена система цікава в контексті зоряної еволюції, тому що являє собою один з можливих сценаріїв майбутнього Сонячної системи.

На відстані близько 2000 світлових років WD J0914 + 1914 важко побачити навіть за мірками білого карлика. Спочатку дослідники, які вивчали його спектр, думали, що це подвійна зоряна система, завдяки водневому компоненту. При найближчому розгляді незабаром були виявлені явні ознаки кисню з відтінками сірки.

Керуючи спектральними даними через програму моделювання, команда змогла змоделювати умови, які ми могли очікувати в найближчому оточенні WD J0914 + 1914.

«Знадобилося кілька тижнів дуже важких роздумів, щоб зрозуміти, що єдиний спосіб утворити такий диск — випаровування гігантської планети», — говорить астроном Матіас Шрайбер з Університету Вальпараїсо в Чилі.

Щоб гігант випарувався таким чином, він повинен бути якомога ближче до білого карлика. За оцінками дослідників, це буде близько 15 сонячних радіусів — або близько 10 млн км. Для порівняння, у Меркурія є орбіта, яка наближає його до нашого Сонця на відстань не менше 46 млн км.

Якщо інтерпретація авторів вірна, то екзопланета у білого карлика рухається по орбіті з періодом всього близько 10 днів.

Оскільки нашому власному Сонцю судилося стати білим карликом, було б цікаво знайти більше прикладів, які можуть дати нам уявлення про далеке майбутнє нашої Сонячної системи.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus