USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95
Світ вражає: Вчені виявили слід ноги неандертальця
Колектив дослідників зміг виявити відбиток ноги Homo neanderthalensis в піщаних відкладеннях Гібралтару.

Це другий випадок виявлення слідів неандертальця в історії науки, інформує Новое время з посиланням на статтю EurekAlert! .

Результати отримані в районі піщаної дюни біля затоки Каталан, який омиває гібралтарську скелю зі сходу. Піщані відкладення в дюнах над Каталанською затокою є пережитком останнього заледеніння, коли рівень моря був на 120 метрів нижче нинішніх рівнів, і величезне поле дюн простягалося на схід від підвалини гібралтарської Скелі.

Для визначення віку знахідок застосовувалося оптично стимульоване люмінесцентне датування OSL. Цей метод дозволяє встановити, як давно гірська порода останній раз була на світлі. Аналіз показав вік приблизно 28 тисячі років.

Перші сліди хребетних були знайдені тут 10 років тому. У наступні роки природне відшарування піску відкрило додаткові матеріали і дозволило провести детальне вивчення, слідів.

Ідентифіковані сліди відповідають видам, які, як відомо з викопного матеріалу, мешкали в районі Гібралтару. Серед вивчених відбитків були знайдені сліди представників хоботних (прямобивневий слон), парнокопитних (європейський олень, гірський козел, тур) і хижих (леопард) ссавців. Але особливий інтерес викликав слід гомініда зростом 106 - 126 сантиметрів. Пропорції стопи і вік знахідки змушують припустити, що це був неандерталець.

Якщо дані підтвердяться, це будуть другі в світі подібні сліди. Перші були знайдені в печері Вартоп в Румунії. Ці знахідки надають ще більшу міжнародну значимість спадщини Гібралтару, який був в 2016 році оголошено об'єктом всесвітньої спадщини.

Міністр у справах спадщини Гібралтару, Джон Кортес, заявив: "Це незвичайне дослідження, яке дає нам неймовірне розуміння дикої природи минулого Гібралтару. Нам всім потрібно час, щоб представити сцену, коли ці істоти гуляли по нашому ландшафту. Я вітаю дослідницьку групу з виявленням цього дивного, прихованого свідоцтва про минуле нашої Скелі".
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus