USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97
Світ вражає: Вчені з’ясували, що в учасників експедиції в Антарктиді «всихає» мозок
Об’єм мозку в учасників експедиції в Антарктиді за 14 місяців істотно зменшився.

До такого висновку прийшли німецькі вчені з Інстітуту розвитку людину Максa Планкa в Берліні.

Результати їх дослідження опубліковані в журналі The New England Journal of Medicine, повідомляє Урядовий кур'єр.

Группa вчених під керівництвом Сімони Кюн вирішила з’ясувати, як тривала ізоляція впливає на людський мозок. Для експерименту були обрані учасники експедиції в Антарктиду.



Обрали дев’ять осіб (п’ятеро чоловіків і чотири жінки), які 14 місяців прожили на німецькій станції Ноймайєр-3. Вісім з них пройшли МРТ головного мозку до і після експедиції. Крім того, протягом поїздки всі учасники здавали кров і проходили тести на когнітивні здібності.

Вчені з’ясували, що за 14 місяців обсяг гіпокампа у полярників істотно зменшився. Найсильніше ці зміни торкнулися зубчастої звивини – вона стиснулася на 7,2%. Зменшення її розміру корелювало зі зниженням балів за тести, пов’язані з увагою і орієнтацією в просторі, але не вплинуло на інші когнітивні здібності, йдеться в повідомленні.

Крім цього в крові полярників стало менше нейротрофічного фактора мозку – білка, який відповідає за розподіл клітин у мозку. Його концентрації не повернулися до колишніх значень навіть після повернення з експедиції додому.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus