USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Винайшли протез, який дозволяє грати на піаніно
Американські науковці створили протез, яким керують за допомогою ультразвуку. Це дозволяє на досі неможливому рівні рухати штучною кінцівкою, інформує Платформа.

Традиційні функціональні – тобто активні, здатні виконувати хват – протези управляються сигналами електричної активності м'язів, які записує і транслює електроміограф. Проте подібна система вловлює тільки «грубі» м'язові сигнали і не завжди точно відтворює дрібну моторику. Вчені з Технологічного інституту Джорджії створили заснований на керуванні ультразвуком протез руки, здатний точно рухати окремими пальцями.

Дослідники під керівництвом Джила Вайнберга за допомогою ультразвукового зонда відстежували на здоровій руці скорочення м'язів, які використовуються для кожного окремого пальця. Потім на отриманих даних навчався алгоритм, заснований на методах машинного навчання. Це, в свою чергу, допомогло передбачати окремі рухи пальців – і виконувати їх.

Протез вже випробував 28-річний музикант Джейсон Барнс, якому п'ять років тому ампутували руку до ліктя. Інноваційний пристрій дозволив Барнсу не тільки рухати окремими пальцями, а й зіграти на піаніно.

Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus