USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Як соцмережі крадуть життя підлітків – дослідження
Соціальні медіа не завдають безпосередньої шкоди підліткам, але скорочують час, який вони витрачають на сон і фізичну активність.

За словами британських дослідників, батьки повинні заборонити телефони у спальнях після 22:00 і заохочувати своїх дітей до занять спортом.

Дівчатка особливо уразливі до кібербулінгу в соцмережах, що може призвести до стресу. Причина психологічної перенапруги серед хлопчиків потребує додаткового вивчення, кажуть науковці.

У Великій Британії дев’ять з 10 підлітків користуються соціальними мережами, тому зростає занепокоєння щодо негативного впливу соціальних мереж на психічне здоров’я і добробут молоді.



Британські вчені створили репрезентативну групу з понад 12 тисяч школярів і опитували їх протягом трьох років, з 13 до 16 років. Результати дослідження оприлюднили в журналі The Lancet Child & Adolescent Health.

Що досліджували?

Учнів 9-го класу запитали, як часто вони перевіряють свої сайти у соціальних мережах, Instagram, Facebook, Whatsapp і Twitter, але не уточнювали, скільки часу вони там проводять. 51% дівчаток і 43% хлопчиків заходять у соціальні мережі більш ніж тричі на день. Серед одинадцятикласників цей показник збільшився – 69% хлопчиків і 75% дівчаток.

Тих самих підлітків, коли вони були у 10 класі, попросили заповнити анкету, щоб оцінити стан їхнього емоційного та психічного здоров’я. Запитання стосувались кібербулінгу, сну і фізичної активності. За рік, коли діти вже навчались в 11 класі, їх запитали про рівень щастя і про те, наскільки вони стурбовані і задоволені життям.

Які результати?

Юнаки і дівчата, які заходили у соціальні мережі більш ніж тричі на день, були схильні до психологічних розладів. Дівчата почувалися менш щасливими і страждали від нападів тривожності. В той час, як хлопці не мали таких проблем.

Дослідники заявили, що існує доказ міцного зв'язку між соціальними мережами та психічним здоров'ям. У дівчаток негативні наслідки були пов'язані з порушенням сну, кібербулінгом і, меншою мірою, з відсутністю фізичної активності. Проте ці фактори мали набагато менший вплив на хлопчиків.

Чи варто батькам хвилюватися?

«Батьки відчувають шалений тиск через обсяг часу, який їхні діти витрачають на соцмережі щодня, - каже професор Рассел Вінер з британського Інституту здоров'я дитини, що керує дослідженням, - Насправді ж їх має турбувати те, скільки часу діти присвячують спорту і сну, адже соцмережі часто витісняють інші речі».

Однак не варто забувати, що соцмережі - важлива частина життя наших дітей, яка може мати свої переваги, додає пан Вінер.

«Головне, щоб віртуальне життя не замінило реальне, - додає ще одна учасниця дослідження, дитячий психіатр Даша Ніколс. - Тому це, швидше, питання балансу».



Дослідження також показало, що соціальна поведінка хлопчиків і дівчаток в соціальних мережах дуже відрізняється. Однак вивчення особливостей і причин цієї відмінності потребує додаткових досліджень.

Кібербулінг

Психіатр Даша Ніколс радить батькам уважніше стежити за життям своїх дітей у соціальних мережах, закрити доступ до матеріалів, які викликають негативні емоції, особливо вночі.

«Віртуальний світ має свої ризики. Чи не найнебезпечнішим є кібербулінг. Тому цю тему неможна замовчувати», - переконана вона.

«Необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти, як ми можемо запобігти негативному впливу соціальних мереж, особливо на вразливих дітей і молодь, - додає Луїза Теодосія з Королівського коледжу лікарів-психіатрів. - Приємно, що соціальні медіакомпанії не стоять осторонь і роблять свій внесок у фінансування цього важливого дослідження, щоб допомогти молоді безпечно користуватися інтернетом».





Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus