USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: З насіння, якому 2000 тисячі років, в Ізраїлі виростили фінікові пальми
Насіння, що пролежало в печерах на півдні Ізраїлю приблизно дві тисячі років, було використане вченими для вирощування фінікових пальм.

Про унікальний проєкт, який очолила Сара Саллон з медичного центру «Хадасса», повідомляє «Урядовий кур’єр» з посиланням на іноземні наукові видання.

Ця історія розпочалася з виявлення насіння, яким, як показав аналіз, не менше двох тисяч років. З кількох сотень насінин, які дослідники знайшли в печерах між Мертвим морем та юдейськими пагорбами, придатними для вирощування виявилися всього 34. Але цієї кількості матеріалу вистачило, щоб «воскресити» кілька фінікових пальм.

«Ми проаналізували декілька сотень насінин і вибрали для культивування тридцять чотири. Потім, після етапу попередньої обробки, у нас залишилося тридцять дві насінини», – розповідає Сара Саллон, яка вже робила щось подібне у 2008 році, коли виростила фінікову пальму з матеріалу віком майже 1900 років.

Фініки, як зазначає Саллон, були не тільки важливим продуктом харчування для древніх ізраїльтян, а й застосовувалися в медичній практиці. З їх допомогою лікували, наприклад, депресію, а також розлади пам’яті.

«Фінікові пальми були важливим експортним товаром – іудейські фініки росли по всьому світу», – додає дослідниця.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus