USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92
Світ вражає: Жертви науки: вчені, яких убили їхні ж винаходи. Фото
Наука — рушій прогресу. Дуже часто винахідники, конструктори і розробники так захоплюються роботою над своїми винаходами, що жертвуюють заради них особистим життям, часом і здоров'ям. Інколи невдалі випробування божевільних проектів забирають у науковців життя.

Gazeta.ua пропонує добірку вчених, які померли від власних винаходів.

Томас Ендрюс

Одним із навідоміших розробників, які постраждали від свого винаходу, є головний конструктор "Титаніка" - Томас Ендрюс. Він був на борту корабля у фатальну ніч 1912 р.
Томас Ендрюс

Генрі Смолінські: літав на автомобілі-літаку

Засновник компанії Advanced Vehicle Engineers займався розробкою літаючих автомобілів. У 1973 році компанія побудувала свої перші два прототипи. Машина складалася з задньої частини літака Cessna Skymaster і автомобіля Ford Pinto. Хвостова частина винаходу приєднувалася і від'єднувалася від автомобіля.

Смолінські планував запустити свій винахід на конвеєр у 1974 році, але не встиг. Загинув у 1973 році під час випробувального польоту. Крило стійки відокремилося від автомобіля. Рада з національної безпеки транспорту зробила висновок, що причиною катастрофи стали погано зварені шви.
Генрі Смолінський

Франц Рейхельт: випробовував костюм-парашут

Французький винахідник австрійського походження заробляв пошиттям одягу. Та справою життя для нього було — сконтруювати костюм-парашут для льотчиків.

Коли Рейхельт працював над дизайном парашута, літаки були порівняно новим винаходом. Перші випробування парашута Рейхельта проводилися з використанням манекенів і не завжди були успішними. Коли винахідник вирішив перевірити літальний костюм на собі і зістрибнув з нижнього рівня Ейфелевої башти, він розбився. При падінні з висоти 57 м купол парашута спочатку почав розкриватися, але потім намотався на стропи. Після падіння винахідник помер миттєво.

Горацій Ханлі: потонув у підводному човні

Адвокат і член законодавчого органу штату Луїзіана допомагав у розробці перших підводних човнів. Він допоміг спроектувати і побудувати три різних моделі. Під час розробки третьої, у 1863 р., він і 7 членів екіпажу потонули у водах біля Чарльстона. Човен підняли з дна і відправили на завдання з новим екіпажем. Цього разу команда залишилася жива, і їй вдалося навіть потопити ворожий корабель.
Горацій Ханлі

Марія Кюрі: носила радіацію в амулеті на грудях

Відомий фізик і хімік, отримала широке визнання завдяки своїй роботі з радіоактивності. Вона також відкрила елементи полоній та радій. Марія Кюрі була удостоєна двох Нобелівських премій з фізики і хімії.

Від постійного контакту з радіоактивними зразками руки Марії були вкриті виразками. Незважаючи на це, науковець носила на грудях амулет з ампулою радію як талісман і не вживала жодних запобіжних заходів під час експериментів. Вона померла у 1934 р. від апластичної анемії, яка виникла від впливу радіації.
Марія Кюрі

Валеріан Абаковський: потрапив під колеса аеропоїзду

Російський винахідник Валеріан Абаковський загинув під час тестувань свого винаходу - високошвидкісного аеромотопоїзду. Він зійшов з рейок, убивши Абаковського і 5 глядачів. На потязі був літаковий двигун і пропелер, він міг розвивати високу швидкість, споживаючи мінімум палива.

Карл Шеєле: скуштував синильної кислоти

Шведський хімік-фармацевт XVIII ст. Карл Шеєле прославився тим, що вперше отримав хлор і гліцерин, а також відкрив безліч інших речовин, зокрема молочну, щавлеву і синильну кислоту. Шеєле дуже любив проводити хімічні експерименти, від чого його руки були обпалені кислотами. Він постійно вдихав і навіть пробував на смак нові речовини. Якось він проводив експерименти із синильною кислотою. На ранок його знайшли мертвим. Біля нього лежав блокнот із нотаткою про те, що запах синильної кислоти нагадує гіркий мигдаль. Сталося це через 2 дні після одруження Шеєле.

Георг Ріхман: експериментував із блискавкою

Фізик Георг Ріхман експериментував із електрикою. Сама імператриця Єлизавета Петрівна просила його показувати свої ефектні досліди в спеціальній кімнаті в її палаці.

На даху будинку Ріхмана був залізний шест, від якого в квартиру йшов дріт. За допомогою цього приладу фізик і проводив досліди.

Одного вечора Ріхман проводив черговий експеримент під час грози. Раптово від приладу відлетіла кульова блискавка і влучила фізику прямо в лоб. Ріхман помер миттєво

Олександр Богданов: переливав собі кров

Олександр Богданов хотів довести, що секрет молодості у переливанні крові. Йому переливали кров 11 разів. Після цього він заявив, що перестав лисіти і у нього нібито покращився зір.

Незабаром за наказом Сталіна він створив і очолив перший у світі Інститут переливання крові. Але 12-е переливання стало трагічним. Донором тоді був студент, хворий на туберкульоз і який перед тим перехворів на малярію. Вже за 3 години після процедури вченому стало зле. Він помер через 2 тижні. І хоча всі вважали, що вчений помер від зараження крові, скоріше за все, його вбило неспівпадіння резус-факторів у нього і донора.
Олександр Богданов

Макс Вальє

Макс Вальє винайшов рідкопаливний ракетний двигун, який вибухнув під час випробування ракетного автомобіля, убивши свого творця.

Карел Сусек: підкорював Ніагарський водоспад у бочці

Карел Сусек - один зі сміливців, які успішно підкорили Ніагарський водоспад у бочці, яку він сам сконструював. У 1985 р. під час випробувань бочка розбилася. Карел, який був усередині, загинув.
Карел Сусек

Вільям Баллок: його ногу роздробила друкарська машина

Він винайшов рулонну ротаційну друкарську машину, яка повністю змінила сферу друку. Під час чергового випробування винаходу його нога потрапила в механізм машини. Її роздробило. Конструктор помер за тиждень після ампутації
Вільям Баллок
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus