USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95
Світ вражає: Зміцнення доріг бактеріями: до асфальту і бетону пропонують домішувати спеціальні мікроорганізми
Американські вчені запропонували зміцнювати дороги за допомогою спеціальних бактерій.

«Споросарцина пастеурі» присутня в усіх пробах ґрунту і живе в Україні буквально під ногами, йдеться в сюжеті ТСН.

Мікробіолог Андрій шукає її і паралельно заспокоює: «Всі ці організми для людини більш-менш безпечні».

Бактерія сидить у сховищі, на око відрізнити її від інших неможливо. Збільшена, споросарцина на вигляд волохата, а корисна тим, що виробляє фермент «уреаза».



Який разом із водою, сполуками кальцію, сіллю та вуглекислим газом утворює реакцію, результатом котрої є надміцна сполука, зовні схожа на крейду.

Науковці прозвали її біобетон – розколоти який неможливо навіть спеціальним приладдям.



Взірці асфальту перевіряють у лабораторії та випробовують їх граничне навантаження – стискають пресом, нагрівають, охолоджують, розтягують тощо.

Залежно від результатів дають гарантію – 30 років на найбільш стійкий, який, до прикладу, в Києві вкриває Південний міст, або ж до 10 років, яку зазвичай використовують з огляду на ціну.

До суміші додають хімічні домішки. Бактерій у такому виробництві поки що не бачили – тільки на екскурсіях за кордоном.

Наприклад, у Нідерландах мікроорганізми використовують для зняття фарби з металу і броні, щоби не використовувати хімію.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus