USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90
Світ вражає: Знайшли спосіб, як латати вибоїни на дорогах олією
Дослідник Альваро Гарсія вигадав оригінальний спосіб ремонту асфальту — за допомогою олії.

Після перегляду випуску кулінарної програми «Майстер-шеф» чоловік вигадав, як за допомогою простої соняшникової олії зробити так, щоб асфальт сам себе відновлював, а тріщини на ньому затягувалися самостійно.
За допомогою емульгаторів і кальцію науковець «згорнув» рослинний жир в м'які крихітні капсули. Після цього додав їх до асфальтної суміші
За допомогою простої соняшникової олії асфальт сам себе відновлює, а тріщини на ньому затягуються


Методику він запозичив у кулінарії. Там за нею виробляють штучну ікру. За допомогою емульгаторів і кальцію він «згорнув» рослинний жир в м'які крихітні капсули. Після цього додав їх до асфальтної суміші.

Змішавшись з бітумом, який входить до складу асфальтної суміші, олія зменшує його в'язкість і відновлює клейкі властивості. Під час утворення тріщин капсули з маслом лопаються, і жир змішується з бітумом. Вдень бітум від сонця і тертя шин нагрівається, затягуючи тріщини, а вночі з падінням температури вистигає і твердне, пише enki.ua.

Тріщини затягуються протягом 4-6 годин, якщо на 1 т. асфальту додавати 3,5 л. Кульок із соняшникової олії.

Науковець впевнений, що технологія, яку він назвав Capheal, збільшить довголіття асфальтних доріг на 12-16 років.

Цим проектом уже зацікавилася державна служба транспорту Великобританії. Очікується, що в найближчі два роки технологія Capheal пройде реальні випробування на окремих ділянках британських доріг.
Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.

Система Orphus