USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

НБУ виводить з ринку ненадійних гравців – як правильно обрати страхову*

29 Травня 2023 09:12
Фінансовий ринок України, як і уся економіка, перебуває у ситуації перманентного стресу у зв’язку з повномасштабною війною. Хтось тримається стійко, а хтось, не витримуючи тиску, йде з ринку з різних причин. Все це, безумовно, впливає й на пересічних українців – їх банківські депозити, пенсійні внески, страховки.

Саме страховий ринок останнім часом привернув до себе пильну увагу, оскільки з нього пішли досить великі гравці. Нацбанк, який став регулятором страхового ринку не так давно – у 2020 році, вивів з ринку зразу декілька великих страхових. У грудні 2022 року призупинено ліцензії страхової компанії «Альфа Страхування» у зв’язку з невідповідністю страховика вимогам ділової репутації. У березні 2023 року через непрозору структуру власності НБУ позбавив ліцензій страхові компанії «Омега», «Інгосстрах» та «Провідна», а у квітні втратила ліцензію СК «Просто-Страхування».

Все це означає, що конкретні люди, клієнти цих установ, опинилися в досить скрутній ситуації, і тепер будуть змушені витрачати багато зусиль, щоб отримати виплату. Саме тому, обираючи страхову, треба робити це не за принципом «чим дешевше, тим краще», а спираючись на аналіз та перспективи своєчасних виплат.

Тож, якщо ви хочете щось застрахувати, радимо брати до уваги декілька чинників:

Платоспроможність компанії

Надійність – головна вимога при виборі страхової компанії. І платоспроможність грає тут чи на найголовнішу роль. Дуже дешеві послуги – не означає найкращі, навпаки, це повинно вас насторожити. Бо, якщо така компанія піде з ринку через банкрутство чи втратить ліцензію, першими постраждаєте саме ви як клієнт компанії.

Репутація на ринку та прозорість

Компанії з історією працюють краще. Вони дбають про свою репутацію, а значить, відповідають за свої дії, працюють прозоро. Як регулятор страхового ринку НБУ тепер оприлюднює показники роботи страхового ринку в Україні, тож все можна перевірити у відкритих джерелах. Нещодавно НБУ підтвердив повну прозорість бізнесу страховиків СК ARX та СК ARX Life, обидва належать до канадського холдінгу Fairfax Interntional.

Ціноутворення

Звертайте увагу, наскільки адекватні ціни пропонує компанія, чи немає дуже помітного відриву від середніх по ринку. Низькі тарифи мають вас насторожувати. Порівняйте умови договорів в різних компаніях, зверніть увагу на репутацію, відгуки.

Відкритість інформації

Поцікавтеся, чи є позитивна інформація про компанію для клієнтів і партнерів у відкритому доступі? Чи є якісь поважні рейтинги, яка позиція компанії щодо виплат податків, соціальної відповідальності. Звичайно, варто звернути увагу на лідерів ринку – компанії, які мають найбільший обсяг активів та акумулюють найбільші суми страхових платежів (премій). Зазвичай це страховики з позитивним іміджем, які займають суттєву частку ринку.

Приналежність до міжнародних груп

Багато бізнесів вже довели, що міжнародна прописка – це своєрідний знак якості. Страхування тут не виключення. Міжнародний бізнес сприяє захисту майнових інтересів підприємств і громадян. Тож, якщо компанія належить до великих міжнародних структур, це дає набагато більшу гарантію того, що ви будете задоволені сервісом.

Оскільки найпопулярнішим полісом страхування в нашій країні є Автоцивілка, або ОСЦПВ (оскільки він є обов’язковим за законом, без нього взагалі не можна бути за кермом), автовласникам у виборі страхової дуже допоможе Моторне (транспортне) страхове бюро (МТСБУ).

У МТСБУ можна отримати інформацію про компанії-члени Бюро, які мають право займатися ОСЦПВ, а також ознайомитися з так званим світлофором – це індикатор якості обслуговування компаній. Зеленим кольором там позначена добра оцінка, жовтим – середня, червоним відповідно, низька.

Усім автовласникам треба пам’ятати, що дешевий поліс Автоцивілки дуже часто не покриє ушкоджень, тож доведеться доплачувати з власної кишені, якщо ви – винуватець аварії. Якщо ж ви постраждалий, то тим більше ви оціните, якщо в іншої сторони надійна страхова. Тож завжди треба брати до уваги, що ситуація для вас може зіграти в обидва боки.

Тож, обираючи страхову, варто орієнтуватися на згадані чинники та ретельно аналізувати інформацію, адже ви довіряєте страховій своє майно, а часом і життя!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus