USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Біля луцьких храмів сьогодні лунає незвичайна музика козацьких часів. Фото

13 Жовтня 2019 14:24
У Луцьку розпочався VI Міжнародний етнічний фестиваль «ЛіраФест-2019». Свою майстерність перед містянами демонструють майстри стародавніх інструментів з Польщі та Білорусі.

14 жовтня відзначається свято Покрови Пресвятої Богородиці. Здавна вважалося, що Божа Матір є покровителькою козаків. Водночас, історичні дані свідчать про те, що у кожному полковому та сотенному місті були бандуристи, які розділяли з воїнами усі поневіряння військового життя. До того ж, ключове місце в репертуарі лірників і кобзарів займали псалми та канти на релігійну тематику. Тож символічним видається поєднання Фестивалю традиційної музики з великим релігійним святом.

Фестиваль розпочався із відвідин його учасниками Свято-Троїцького кафедрального собору. Саме перед цим храмом і розпочалися виступи. Водночас, старовинна музика звучала біля церкви Холмської Богоматері, Хрестовоздвиженської церкви та на вулиці Лесі Українки. Як зазначив співорганізатор заходу заслужений діяч мистецтв України Юрій Войнаровський, це – також елемент слідування давнім звичаям, у дусі слогану фестивалю: Шануй традиції – твори майбутнє.
Свою майстерність перед лучанами демонстрували: Алєсь Жуковскі, Дзяніс Сухі та Алєсь Лось (Мінськ), Яцек Галас (Познань), Пшемислав Островський (Краків), Сергій Захарець (Київ), Анатолій Шмітько і Тарас Козуб (с. Стрітівка/Київ), Андрій Селецький і Тарас Дороцький (Львів), Андрій Ляшук і Назар Волощук (Рівне), Дмитро Березюк (Луцьк).

Своєрідним підсумком фестивального дня стане святковий концерт «Повстанська Покрова», який розпочнеться сьогодні о 16.00 на Театральному майдані. Окрім виступів лірників та кобзарів на глядачів чекає музичне вітання від етногурту «Сільська музика» та майстер-клас із вивчення старовинних народних танців.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Ольга Показати IP 28 Лютого 2021 01:24
цікаво, а де відбувалися п"ять попередніх Ліра-фестів?
Назар до Ольга Показати IP 24 Березня 2021 10:18
У Рівному

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus