USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«До кожного – індивідуальний підхід. Особливо в умовах карантину», – Роман Романюк про роботу Волинського ОЦЗ

25 Березня 2020 16:43
Очільник Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів, як працює організація в умовах карантину та що мають знати громадяни, які перебувають на обліку в службі зайнятості або планують це зробити.

У якому режимі нині працює Волинський обласний центр зайнятості, зважаючи на обмежувальні заходи через введення карантину? Як відбувається спілкування фахівців центру зайнятості з клієнтами?

Ми сьогодні працюємо в режимі обмеженого доступу. Тобто робота побудована таким чином, що безпосередньо фізичного прямого контакту з клієнтами немає. Ми скасували усі заходи масового характеру (семінари, тренінги, презентації роботодавців тощо). Вже понад тиждень у всіх філіях, базових центрах та Волинському обласному центрі зайнятості працюють телефони гарячої лінії. Надважливу оперативну інформацію щодо нашої роботи в режимі карантину можете знайти на офіційному порталі та фейсбук-сторінці обласного центру зайнятості. Для мене перш за все – безпека працівників та клієнтів. Я закликаю всіх не наражати на небезпеку себе та інших і приходити в центри зайнятості лише у випадку крайньої потреби.

Очевидно, що навіть у період карантину є люди, які мають потребу звернутися до центру зайнятості, аби стати на облік як безробітний. Чи не призупинено прийом документів від таких громадян? А якщо не призупинено, то в який спосіб людина може їх подати?

Якщо людина хоче зареєструватися у центрі зайнятості, вона приходить, залишає пакет документів, потрібних для реєстрації (копії), в скриньці, спеціально облаштованій біля кожного приміщення, і все. Наші спеціалісти з певною періодичністю протягом дня забирають їх, відмічають намір людини зареєструватися в центрі зайнятості й відкладають цю процедуру до закінчення карантину. Саме на перший день після завершення особливої ситуації, яка виникла сьогодні, ми розглядаємо пакет документів, призначаємо людині нарахування допомоги з безробіття в той день, коли вона звернулася до нас. Людина не втрачає ні в часі, ні матеріально.

Якщо людина вже зареєстрована в центрі зайнятості, як відбувається спілкування з кар’єрним радником? Чи обов’язково приходити в установу?

Якщо особа вже зареєстрована як безробітна, то вона має особистого кар’єрного радника, який призначає клієнтам відвідування центру зайнятості. Усі наші спеціалісти напередодні телефонують до таких клієнтів і повідомляють про те, що потреби сьогодні приходити в центр зайнятості немає.

Що робити тим, кому було призначено відвідування центру зайнятості на дату після введення карантину?

Ми фактично проводимо обслуговування клієнтів у телефонному режимі, ставимо необхідні відмітки та призначаємо наступне відвідування на максимально довгий термін до 30 днів, дозволених законом.

Багато хто переймається через те, що в випадку, коли вони не прийдуть відмічатися, до них застосують штрафні санкції. Це правда чи фейк?

Це абсолютна неправда. Обмежене спілкування фахівців із клієнтами, наша телефонна гаряча лінія та інші заходи введено не для того, щоб когось штрафувати, а навпаки – покращити і спростити спілкування з клієнтами в умовах карантину. Про які штрафи може йтися, коли ми спеціально проводимо обдзвін клієнтів, ставимо відповідну відмітку та призначаємо наступне відвідування практично онлайн. У цій ситуації не має місця каральним методам роботи, є чіткий механізм дій, який дозволяє якісно, відповідно до вимог часу, надавати наші послуги клієнтам.

Чи вплине введення карантину на виплату допомоги з безробіття? Адже чимало людей, начитавшись повідомлень в інтернеті, переймаються, що можуть лишитися без неї.

Жодним чином карантин не вплине на виплату допомоги з безробіття.Фінансові зобов’язання перед безробітними служба зайнятості виконує відповідно до чинного законодавства. Жодна виплата, передбачена безробітному службою зайнятості, на період карантину не скасовується. Всі кошти буде виплачено в повному обсязі.

Чи можуть так звані мікропідприємці звернутися до центру зайнятості щодо призначення допомоги з безробіття, адже чимало таких ФОПів нині не мають змоги заробляти? Якщо це так, то за якою процедурою вони мають діяти?

На виплату допомоги з безробіття можуть претендувати лише ті люди, які опинилися без роботи, які звертаються до нас, офіційно реєструються на обліку як безробітні. Логічно, що підприємець – це не безробітна особа, а роботодавець. Тому й претендувати на таку допомогу він не може, незалежно від того, чи це період карантину, чи звичайний режим роботи. Натомість ми маємо низку послуг, якими можуть скористатися роботодавці. Це, зокрема, навчання працівника на замовлення роботодавця, компенсація єдиного внеску за новостворене робоче місце, надання дозволу на працевлаштування іноземця чи особи без громадянства, добір персоналу з використанням рекрутингових форм роботи. Але точно не допомога з безробіття.

За даними Міжнародної організації праці, у світі близько 25 мільйонів людей втратять роботу. Який прогноз щодо цього в Україні й зокрема на Волині? Чи готовий Волинський обласний центр зайнятості до напливу клієнтів і хто зможе стати на облік передусім?

Якщо ви маєте на увазі втрату роботи через карантинні обмеження, то вона тимчасова. І це радше вимушений перепочинок, ніж настання безробіття для працівника. Чи готові ми до напливу клієнтів? Звичайно, будемо діяти в межах своїх повноважень, дозволених законом. Сьогодні ми спостерігаємо збільшення кількості людей, які повертаються з-за кордону і звертаються до центрів зайнятості. Справді, тут є і велика кількість заробітчан. Люди не мають або мають незначний страховий стаж, вони претендують на мінімальний розмір допомоги з безробіття, а це від 1 березня – 650 гривень. У мене, знову ж таки, питання: вони реально хочуть знайти роботу чи просто зареєструватися і перебути цей період, щоб потім знову поїхати за кордон? Звичайно, ми не відмовляємо в реєстрації, призначаємо мінімальну допомогу з безробіття.

Проблеми будемо розв’язувати в міру їх надходження. Якщо після скасування карантину в центри зайнятості прийде багато людей – відповідно, посилимо свою роботу. Ми справді маємо що запропонувати шукачам. Інше питання – чи мають вони бажання скористатися нашими послугами і знайти бажану роботу чи навіть започаткувати власну справу, а не лише отримати підстраховку в вигляді допомоги з безробіття.

Вочевидь багатьом у ситуації, що склалася, знадобиться допомога психолога, адже люди переймаються, що залишаться напризволяще без засобів до існування. Чи є в центрі зайнятості такі фахівці?

Окремо посади психолога у центрах зайнятості немає. Але, повірте, нашим фахівцям, які працюють із клієнтами, часто доводиться виконувати цю функцію. Люди приходять дуже різні, багато з них хочуть не лише отримати певну послугу, але й обговорити наболіле, навіть якщо це не стосується зайнятості. Звичайно, фахівці не можуть віддати весь час одному клієнту і вислухати всі його проблеми, але й не ігнорують, адже часто люди потребують розуміння і спілкування навіть більше, ніж роботи. У нас індивідуальний підхід до кожного клієнта. Особливо в умовах карантину.

Чимало підприємств під час карантину призупинили роботу, а отже, працівники не мають змоги заробляти. Законодавство передбачає процедуру для призначення допомоги від держави з часткового безробіття у подібних випадках. Розкажіть, як це діє і чи вже скористався цим хтось на Волині?

Так, на підставі статті 47 Закону України «Про зайнятість населення» ми можемо надати допомогу з часткового безробіття. Процедура її отримання передбачена Наказом Міністерства соціальної політики від 07.03.2013 року № 103 «Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю». Відповідно до цих документів, допомогу з часткового безробіття надає служба зайнятості підприємствам для виплати працівникам у випадку втрати ними частини заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин.

Право на допомогу з часткового безробіття мають застраховані особи, які протягом 12 місяців, що передували місяцю, в якому почалося скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу, працювали не менш як шість календарних місяців, сплачували страхові внески та у яких скорочення тривалості робочого часу становить 50 і більше відсотків на місяць. Сума допомоги визначається під час затвердження бюджету Фонду загальнообов’язковго державного страхування України на випадок безробіття, виходячи з фінансових можливостей, і не може перевищувати прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом. Так, сьогодні ситуація в країні дуже непроста. Однак нам потрібно максимально зберігати спокій, берегти себе і своїх близьких. Усім бажаю міцного здоров’я!

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus