USD 40.53 40.90
  • USD 40.53 40.90
  • EUR 40.65 40.95
  • PLN 10.20 10.35

Сімейна лікарка Людмила Ярмолюк: «Принцип «якось буде» завжди коштує дуже дорого». СПЕЦПРОЕКТ

17 Червня 2021 15:16
Пандемія показала, наскільки цінні взаємоповага та взаєморозуміння між лікарем і пацієнтом.

Як потрібно почуватися «по одну сторону барикад» у боротьбі з хворобою. І як важливо бачити один в одному партнерів.

До дня медичного працівника, який буде відзначатися 20 червня, Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з медичним центром Благомед розпочинають спільний спецпроект «5 запитань лікарю про медицину та життя».

Мета нашого проекту – допомогти пацієнтам глибше зрозуміти роботу лікаря та усвідомити свою роль у партнерстві «лікар-пацієнт».

10 лікарів дадуть відповіді на 5 важливих запитань про медицину, стосунки з пацієнтами, здоров’я та спосіб життя.

Сподіваємося, наші читачі зможуть серед відповідей знайти ту, завдяки якій вдасться усвідомити щось цінне та вагоме.

Чи не було у вас моменту, коли ви пошкодували про вибір професії лікаря?

Ви знаєте, я ніби і не хворіла з дитинства багато, але завжди мала до лікарів дуже особливе ставлення, просто з якимось трепетом. І хотіла бути лікарем з дитинства. В моїй родині медиків не було, але лікарями стали мій брат, мій син.

Не хочу здатися надто позитивною, бо, звісно, в роботі буває всяке. Я 29 років працювала в державній медицині. Були дуже різні ситуації. Було таке, що пхали машину, в якій їхали на виклик і яка загрузла, складнощів вистачало, різних. Але в медицині тримає відчуття того, що от була в людини проблема – а ти змогла допомогти її розв'язати. Я ніколи не очікую якоїсь особливої вдячності, просто хочу знати, що в людини все добре. Чим більше працюю, тим більше сумніваюся, перевіряю, шукаю відповіді. Бо ж головне – зрозуміти першопричини, чому проблема виникла.
Якби маленька дитина запитала у вас, чим ви займаєтеся, як ви їй пояснили б?

Я, напевно, малювала б такий собі мультик. Показала б на прикладі рослинки. Що от рослинка росте, на неї світить сонечко, віє вітер. І іноді їй треба допомогти бути сильною, підперти, підлити. Те саме лікар робить з людиною.

Читати ще: Лікар фізичної та реабілітаційної медицини Ігор Сомов: «Медицина – це не про те, щоб зробити людину залежною від допомоги». Спецпроект

З дітьми взагалі потрібно багато розмовляти, вони зараз дуже розумні, обізнані. Дитині треба пояснити, що здоров’я – це не лише фізичний комфорт, а й соціальний, психологічний. Здоров’я – це коли тобі просто добре, коли ти радієш життю.
Як ви вважаєте, яка головна проблема у стосунках лікарів та пацієнтів сьогодні?

Дуже часто пацієнт приходить на прийом вперше, але у нього вже якась недовіра. Я цього не засуджую, завжди стараюся зрозуміти, проаналізувати, чому так. На мою думку, недовіра є через те, що довгі роки система цьому сприяла, і я розумію людей. Але недовіру до системи може змінити ЛЮДИНА. Потрібно говорити, пояснювати, якщо треба – малювати, як дітям. Якщо людина розуміє, що з нею відбувається і чому, вона допоможе лікарю і вони разом будуть долати хворобу.

На вашу думку, що змінила пандемія в ставленні людей до лікарів та свого здоров’я?

Люди більше усвідомили цінність сім’ї. Переживають за близьких, щоб вберегти, не заразити, переживають, щоб не потрапити в лікарню, тому уважніше стежать за здоров’ям. Більше стало людей, які звертаються до лікаря не тоді, коли турбує, а щоб не турбувало, щоб запобігти хворобі. Ті, хто був відповідальний, стали ще більш відповідальними, скажемо так.
Якби ви давали своїм пацієнтам лише одну пораду про здоров’я, яка це була б порада?

Іноді кажуть: ой, хвороба так довго протікала приховано... Знаєте, мало прихованих хвороб. Частіше люди просто вчасно не чують себе. Тому моя головна порада про здоров’я дуже проста: дослухайтеся до всього, що вам сигналізує ваше тіло, і вчасно йдіть до лікаря. Принцип «якось буде» завжди коштує дуже дорого – і в значенні втраченого часу, і можливостей, і коштів.

Тетяна САДЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus