USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

«Ми ростимо своїх спортсменів, це в нас завжди виходило», – наставник «Волинь-Університет-ОДЮСШ»

18 Вересня 2020 14:47
Дуже рано цьогоріч стартував черговий сезон у жіночій волейбольній Суперлізі. Щоправда, вболівальники найбільш масового спорту на планеті чекали майже пів року на цю подію. І не даремно. Федерація волейболу України запровадила низку нововведень цього сезону. Для лучан найважливішим було побачити свою оновлену команду на паркеті в повній бойовій готовності. Про всі тонкощі нового спортивного року розповів Заслужений тренер України наставник волейбольної команди «Волинь-Університет-ОДЮСШ» Богуслав Галицький.

Про міжсезоння

Минулий сезон команди, на жаль, не дограли через коронавірус. Тому переможців Суперліги 19/20 не було визначено. Луцька команда провела не найкращий свій сезон і зайняла лише шосте місце, та цього було більш ніж достатньо, щоб забезпечити собі місце у вітчизняній еліті цьогоріч.

«Дівчата займалися вдома, і це дуже добре, викладали свої тренування в мережу. Зараз все можливо робити дистанційно. Але для командної гри потрібна зіграність. Форму до сезону мали набирати в прискореному темпі. Нам тільки в кінці липні дозволили в зал зайти, а чотири місяці фактично ми нічого не робили».
Про підготовку

Традиційно на літні збори команда вирушила в Болгарію. Окрім основного складу поїхали також і молодші вікові групи.

«Тренери всі поїхали за свої кошти. Вивезли і старших, і молодших дітей. Разом 30 людей. Якби в нас не було збору в Болгарії, то нам би було дуже важко починати чемпіонат. Ми багато працювали на піску і фізпідготовка пройшла на високому рівні. Після збору в дівчат з’явився ентузіазм, бажання грати по-справжньому».

Перші спаринги, традиційно, провели з рівненською «Регіною», з якою ми цьогоріч зіграємо в парі (та про це згодом, - авт.).

«У Рівному майже нова команда. Вони запросили дуже багато нових гравців. Але з цією командою можна грати. Вони раніше ще приїздили і до нас в зал. У клубу з’явилися фінанси, тому ми цього сезону побачимо зовсім іншу «Регіну».
Про склад команди

Колектив із Рівного значно підсилився: прийшли ексгравець СК «Прометей» - зв’язка Ангеліна Мірчева та діагональна Ганна Єфременко, колишня центральна блокуюча «Полісся-ЖДУ» Уляна Котар, ексдогравальниця «Орбіти-ЗНУ-ОДЮСШ» Анастасія Дударенко, яка минулий сезон провела у складі словацького «Пряшова», та догравальниця Світлана Фартушняк з першолігового столичного клубу «НУФВСУ».

Луцька кадрова політика вже багато років будується на інших засадах. Не дарма у волейбольній Україні Луцьк та Тернопіль завжди називали «кузнями» дитячого волейболу.

«Через брак фінансування ми не можемо собі дозволити купувати чужих гравців. Ми не пішли шляхом Рівного. Ми ростимо своїх спортсменів, це в нас завжди виходило. У нас команда омолоджена. Зі старого складу залишилось шість волейболісток, а друга шістка – це молодь 2004-го року народження. Катерина Черкашина грала в основі ще того року, зараз підтягуємо Дар’ю Гуренко та Софію Борбич».


На сезон Богуслав Галицький загалом заявив 20 дівчат. З команди пішли ліберо Вікторія Савонік та догравальниця Любов Ужва.

Змінився і тренерський склад команди. Другим помічником Богуслава Андрійовича став Заслужений тренер СРСР і України, майстер спорту СРСР Володимир Бузаєв. Володимир Микитович свою тренерську кар’єру розпочав ще в 1971 році у Запоріжжі. Він очолював низку турецьких команд і національні збірні України, де брав срібло і бронзу на чемпіонатах Європи.

Половина команд цьогорічної Суперліги мають фарм-клуби. Луцька, на жаль, це не стосується.

«Минулого року в Луцьку базувалась збірна України U-16, але тоді нас фінансувало міністерство спорту. Звідти і прийшов наш 2004-й рік. У нас немає фінансування на першу команду, то мова про другу навіть не йде».
Про чемпіонат

Цьогоріч у волейбольній жіночій Суперлізі зіграє 10 команд. Понизився в класі вінницький «Медуніверситет», а піднялися в елітний дивізіон дніпровська «Аланта» та «Полтавчанка».

Змінилась і схема проведення турів. На першому етапі команди зіграють за системою з’їзних турів. Тобто, в окремо взятому турі у двох містах квартети команд гратимуть, так би мовити, «пара на пару», а ще два колективи проводитимуть матч між собою. Нагадаємо, нашою парою буде рівненська «Регіна».

На другому етапі на клуби очікує плей-офф. Причому перші дві команди потраплять одразу до півфіналу, а наступні чотири розіграють інші дві півфінальні путівки. Півфінал, серія за 3-тє місце і фінал будуть гратися до трьох перемог однієї з команд.

«Ми вперше гратимемо в такому форматі. І зараз щось загадувати важко. Тішить, що виросла кількість команд, є конкуренція. В першому турі ми показали, що Луцьк є міцним горішком, і з нами буде важко грати навіть лідерам чемпіонату. Та й для нас не буде жодної простої гри».
Що чекати вболівальникам

Федерація дозволила проводити матчі з глядачами, дотримуючись всіх санітарних вимог. На жаль, в Луцьку вболівальники поки не матимуть змоги побачити гру своєї команди наживо.

«Змагання будуть без глядачів, бо це дитячий заклад. У звичайні школи навіть батьків не пускають в середину, те саме й у нас. Звичайно, без підтримки трибун грати важче, та нічого не вдієш. Жартувати з цією хворобою ми не можемо. Ми п’ять місяців прожили нормально, нас коронавірус обходить стороною. Ніхто зі спортсменів, тренерів та працівників не захворіли. А якщо ОДЮСШ закриють на карантин, то всім буде не до жартів».

Зазначимо, кожен матч Суперліги можна буде переглянути на сайті ФВУ онлайн.

Максим Яблонський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Злий Показати IP 18 Вересня 2020 17:17
Гарні дівчата, але можуть дати по шиї, як п'яний до дому прийдеш. Рука набита)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus