USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

10 тисяч гектарів в одні руки? На Волині – проти підняття ліміту на обсяг землі у власності

17 Листопада 2023 12:48
Не піднімати допустимий ліміт обсягу землі у власності однієї особи з поточних 100 гектарів до 10 тисяч гектарів в одні руки з 2024 року. Таке звернення направлять до Президента України Володимира Зеленського депутати Волинської обласної ради.

Ініціаторами звернення виступили депутати Тарас Щерблюк, Андрій Турак та перший заступник голови облради Юрій Поліщук. Депутати підтримали звернення одноголосно 16 листопада на сесії облради.

Як наголошено, українські аграрії продовжують працювати, попри те, що переживають складні випробування, як-от збитки через заблоковані порти, знищені виробничі потужності, обстріляні та заміновані поля.

«На жаль, неможливість експорту продукції призвела до скорочення ліквідності українських аграріїв. Не маючи такої дотаційної підтримки, як у країнах ЄС, і враховуючи катастрофічне падіння прибутковості аграрної галузі, вітчизняні аграрії відчули кризу нестачі оборотних коштів, витратних матеріалів для проведення посівної кампанії та подальших польових робіт.

Попри домовленості між учасниками «Зернової ініціативи», відбувалося постійне блокування інспекцій кораблів зі сторони РФ, у результаті чого експорт з України агропродовольчої продукції опинявся під загрозою зупинки», – зазначено у зверненні.

Новим викликом для аграріїв стає наступний етап земельної реформи, який розпочнеться з 2024 року. Із наступного року ліміт на обсяг сільськогосподарської землі «в одні руки» збільшується з поточних 100 гектарів до 10 тисяч гектарів. Також буде дозволено продаж землі юридичним особам.

Збільшення цього ліміту не принесе користі для малих і середніх агровиробників, адже вони не мають коштів на купівлю сільськогосподарських земель.

«Фактично таке збільшення ліміту сільськогосподарських земель у власності може бути вигідним лише тим компаніям, які мають можливість отримати фінансування за кордоном, шляхом залучення кредитів, випуску облігацій тощо, тобто незначній кількості аграрних компаній. Решта агровиробників залишаться позбавленими такої можливості як мінімум до кінця війни.

Задля збереження балансу та надання рівних прав для всіх без виключення українських аграріїв депутати Волинської обласної ради виступають проти підняття ліміту допустимого обсягу землі у власності однієї особи з поточних 100 до 10 тисяч гектарів в одні руки з 2024 року, проте ми не заперечуємо допуску до ринку юридичних осіб, оскільки згідно із Земельним кодексом України власниками таких юридичних осіб (що купують землю), можуть бути лише громадяни України. Водночас ми пропонуємо залишити до кінця війни та ще на два роки після перемоги ліміт 100 гектарів в одні руки і для юридичних, і для фізичних осіб», – вказано у зверненні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus