USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

12 вересня: свята, події, факти. Міжнародний день усвідомлення та перша у світі мікросхема

12 Вересня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Міжнародний день Організації Об'єднаних Націй по співпраці Південь-Південь та Міжнародний день усвідомлення.

В Ефіопії святкують День Національної революції, у США, Канаді та на Філліпінах – День бабусі і дідуся, День відеоігор, в Ірані – День кіно.

12 вересня церква відзначає свято на честь трьох Олександрів: святителя Олександра, Патріарха Константинопольського, преподобного Олександра Свірського і великого князя Олександра Невського. У цей день влаштовували пишні застілля. Господині готували кашу на м’ясному бульйоні і м’ясні пироги.

Цього дня народилися український гідротехнік і меліоратор, громадський діяч, батько письменниці Олени Теліги Іван Шовгенів, український диригент, композитор та етнограф Олександр Кошиць, український агроном-селекціонер Борис Соколов, польський письменник-фантаст Станіслав Лем, визначний гуцульський народний майстер у техніці «сухої» плоскої різьби Юрій Корпанюк, український живописець Олександр Лопухов, американський (голівудський) актор, модель, автогонщик, благодійник Пол Вокер, українська політична і громадська діячка, народний депутат кількох скликань Лілія Григорович, український футболіст Геннадій Зубов, українська телеведуча Катерина Осадча, українська тенісистка Еліна Світоліна.

Події

490 до н. е. – Марафонська битва (під час греко-перської війни грецькі війська під командуванням Мільтіада здобули перемогу над перськими військами Дарія І).

1504Христофор Колумб під час четвертого, останнього, плавання відправився з Америки в Іспанію.

1624 – перша в світі субмарина пройшла випробування в Лондоні.

1683 – відбулась Віденська битва, внаслідок якої об’єднана армія Священної Римської імперії та Речі Посполитої на чолі з Яном III Собеським здобула перемогу над османським військом.

1789 – французький революціонер Жан-Поль Марат випустив перший номер газети «Друг народу».

1890 – англійцями було засновано місто Солсбері - нині Хараре, столиця Зімбабве.

1898 – у Києві відкрили політехнічний інститут.

1923 – в Женеві була підписана Конвенція про припинення обігу порновидань і торгівлі ними.

1934 – утворено політичний союз Латвії, Литви та Естонії (т. зв. Балтійська Антанта).

1940 – поблизу селища Монтіньяк (Франція) чотири місцеві підлітки знайшли печеру-грот з настінними малюнками віком 15–17 тисяч років, які нині є однією з найкращих колекцій доісторичного живопису періоду раннього палеоліту.

1944 – на територію Німеччини вступили перші американські війська.

1958 – в компанії Texas Instruments створили першу мікросхему.

1990 — був підписаний договір про остаточне врегулювання щодо Німеччини.

1991 — у Києві демонтували монумент на честь Жовтневого перевороту на Майдані Незалежності.

2008 – у Харкові відбувся перший і на той момент єдиний концерт групи Queen в Україні. Цим безкоштовним концертом група почала свій Європейський тур на підтримку акції боротьби зі СНІДом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus