USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

16 вересня: свята, події, факти. Відкриття Саргасового моря та прем'єра мюзиклу «Нотр-Дам де Парі»

16 Вересня 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день охорони озонового шару та День працюючих батьків.

У США святкують День корабля «Мейфлауер», День «Тримайтеся подалі від Сіетла», День гуакамоле, День пластиліну «Плей-До», День шкільного рюкзака, День хліба з корицею і родзинками, в Італії - День народження Джульєтти, в Мексиці - День незалежності, у Папуа-Нова Гвінея - День незалежності, в Малайзії - День малайзійської федерації, у Киргизстані - День працівників служби державної охорони, в Лівії - День мучеників.

Православна церква 16 вересня вшановує пам'ять святої Домни Никомидійської. За народним календарем відзначається свято Домни Доброродної, в яке слов'яни влаштовували у своїх будинках генеральне прибирання. У народі щиро вірили, що для того, щоб осінь і зима в будинку пройшли благополучно, ніхто не хворів, усім вистачило їжі та тепла, потрібно обов'язково в день Домни ретельно прибрати у житлових приміщеннях, господарських сараях, коморах й інших прибудовах. Усе непотрібне краще спалити.

Іменини сьогодні у Василини, Домни, Євфимія, Іоанна, Петра, Феоктиста, Олексія, Іллі, Андрія, Миколая, Сергія і Володимира.

Народилися:

Цього дня народилися італійський філософ, гуманіст П’єтро Помпонацці, американський кіноактор Пітер Фальк, радянський – український і білоруський – борець вільного стилю, тренер Олександр Медвідь, український правозахисник, літературознавець i перекладач Валерій Марченко, український радянський борець вільного стилю, олімпійський чемпіон Анатолій Бєлоглазов, український веслувальник, призер Олімпійських ігор Сергій Білоущенко, американський фокусник-ілюзіоніст, підприємець, найуспішніший маг сучасності Девід Копперфільд (Сет Коткін), американський кіноактор Міккі (Філіп) Рурк, український і російський футболіст Юрій Никифоров, український футболіст Сергій Валяєв.

Події:

1408 — останнє письмово зафіксоване весілля вікінгів у церкві селища Хваслі в Гренландії.

1492 — під час першої експедиції Колумба було відкрито Саргасове море.

1651 — у Білій Церкві спалахнуло повстання козаків, незадоволених умовами перемир'я з Річчю Посполитою.

1658 — гетьман України Іван Виговський уклав із Річчю Посполитою Гадяцький договір.

1810 — Мексика проголосила незалежність від Іспанії та почала війну за незалежність.

1857 — Джейн Пірпонт із Бостона отримала авторські права на пісню «One Horse Open Sleigh», більш відому як «Jingle Bells». Ця різдвяна пісенька була написана для вистави у недільній школі, і нині без неї не обходиться жодне різдвяне свято.

1859 — британський дослідник Девід Лівінгстон відкрив озеро Ньяса (Африка).

1899 — у Західній Україні створено Національно-демократичну партію.

1914 — 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону у складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України.

1915 — закінчилась арктична експедиція Б. Вількицького, яка вперше в історії пройшла Північним морським шляхом із Владивостока до Архангельська.

1918 — ВЦВК ухвалив декрет про заснування першого радянського ордена — орден Червоного Прапора.

1930 — польський уряд розпочав проведення так званої пацифікації (насильницького умиротворення) українців у Східній Галичині.

1963 — року до нової федерації Малайзія приєднується місто-держава Сингапур.

1975 — Папуа Нова Гвінея проголосила незалежність від Австралії.

1998 — відбулася прем'єра мюзиклу «Нотр-Дам де Парі».

1976 — багаторазовий рекордсмен та чемпіон світу з підводного плавання Шаварш Карапетян врятував з 10-метрової глибини 20 осіб, коли переповнений тролейбус упав з мосту в Єреванське водосховище.

1979 — на східному крилі шахти «Юнком» (Юнокомунарівськ, Донецька область), на об'єкті «Кліваж» здійснено підземний ядерний вибух.

1987 — підписаний Монреальський протокол про захист озонового шару Землі.

2000 — День Пам'яті (зникнення) журналіста Георгія Гонгадзе; на спортивному літаку розбився перший заступник міністра внутрішніх справ України, координатор комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю при Президентові України Леонід Бородич.

2002 — Початок активної фази всеукраїнської акції громадянської непокори «Повстань, Україно!»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus