USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

18 квітня: свята, події, факти. Перша згадка України у літописі та канонізація Жанни д’Арк

18 Квітня 2021 00:00
Сьогодні – Міжнародний день пам’яток та історичних місць, встановлений в 1983 році Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць, створеною при ЮНЕСКО. В Україні цей день має назву День пам’яток історії та культури, і відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року його відзначають щорічно 18 квітня. Спрямований на підвищення обізнаності громадськості з різноманіттям культурної спадщини, її вразливістю та необхідністю ефективних зусиль заради збереження її для подальших поколінь.

Також 18 квітня відзначають День газетного оглядача, Міжнародний день піци та Міжнародний день радіоаматора. У Бразилії святкують День дружби, в Японії – День винахідника, у США – День печива у формі тварин.

Іменини за православним календарем святкують Феодора, Агафія, Феона, Марко, Платон, Юрій, Георгій, Зенон, Семен.

Народилися

Цього дня народилися англійський економіст, класик політичної економії Давід Рікардо, англійський філософ-позитивіст, учений та літературний критик, драматург, актор Джордж Льюїс, український театральний, кіноактор і режисер, народний артист України Мар’ян Крушельницький («Ягідка кохання», «Кривавий світанок», «Мартин Боруля», «Суєта»), українська акторка, заслужена артистка України Надія Титаренко, український диригент, музичний педагог Ростислав Бабич, американський кіноактор, старший брат Джулії Робертс Ерік Робертс («Наречена мафії», «Кабельник», «Темний лицар», «Одіссея»), український розробник комп’ютерних ігор, бізнесмен Сергій Григорович.

Сталося:

1187 – перша згадка України в Київському літописі у зв’язку зі смертю переяславського князя Володимира Глібовича.

1506 – початок будівництва Собору святого Петра в Римі.

1846 – американець Роял Ерл Гаус запатентував телеграфний апарат.

1902 – Данія стала першою країною, в якій відбитки пальців почали використовувати для встановлення особи злочинців.

1906 – американське місто Сан-Франциско зазнало великих пошкоджень через землетрус. Загинуло 700 осіб, 250 000 залишилися без притулку. Зруйновано 28 000 будівель.

1909 – Ватикан канонізував Жанну д’Арк.

1921 – перша пошукова нафтова свердловина фірми «Gazolina» на Дашавському газовому родовищі дала газ із глибини 395 м. Цей день вважається днем народження газової промисловості України.

1949 – Ірландія вийшла з Британської Співдружності. Проголошена Республіка Ірландія.

1966 – відбулася перша телетрансляція в кольорі церемонії вручення нагород Американської кіноакадемії.

1968 – старий Лондонський міст продається американській компанії, що переправить його, камінь за каменем, із Британії в Аризону, де він буде знову споруджений.

1995 – Київська міська рада прийняла рішення про повернення древнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла.

2008 – групі дослідників з університету Манчестера (англ. University of Manchester) на чолі з Костянтином Новосьоловим вдалось створити найменший у світі одноелектронний транзистор, сконструйований на основі графенових наноплівок.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus