USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

18 листопада: свята, події, факти. День народження Міккі Мауса та випробування першого мотоцикла

18 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день відмови від паління, Міжнародний день філософії, День народження Міккі Мауса та Європейський день захисту дітей від насильства та сексуальної експлуатації.

В Україні - День сержанта ЗСУ, в Узбекистані – День прапора, у США - День окультизму, День принцес, День цибулевого супу-пюре, в Латвії - День Незалежності, в Марокко - День Незалежності, у Німеччині - День покаяння і молитви, в Омані - національне свято, на Гаїті - День битви при Вертрієрі.

Православна церква вшановує пам'ять архієпископа Іони. У народі це свято прозвали «День іони». За повір'ям, саме 18 листопада можна приманити щастя, розкидаючи рано вранці біля будинку дрібні монетки та вироби, зроблені своїми руками.

Іменини сьогодні святкують Григорій, Гаврило, Тимофій, Памфіл, Тихон, Галактіон.

Народилися

18 листопада народилися визначний політичний діяч Галичини Кость Левицький, український композитор Георгій Майборода, американський фізик і хімік Георгій Кістяківський, український економіст, статистик і публіцист Володимир Навроцький, американський негритянський співак Хенк Баллард, американський рок-музикант, гітарист групи «Metallica» Кірк Хемметт, данський футболіст Петер Шмейхель, американський кіноактор-комік Оуен Уїлсон («Школа виживання», «Зразковий самець», «Шанхайській полудень»), австралійська акторка і модель Пета Уїлсон, український футболіст Сергій Скаченко, український поет, журналіст Дмитро Лазуткін («Дахи», «Набиті травою священні корови»), українська письменниця, режисера Ірина Цілик («Післявчора»).

Події:

1626 — у Римі Папа Римській Урбан VIII освятив собор святого Петра, нині резиденцію всіх Пап.

1654 — почалася оборона козацької фортеці Буша на Поділлі від військ Речі Посполитої.

1775 — указом імператриці Катерини II в Російській імперії запроваджено поділ на губернії.

1838 — (за старим стилем 6 листопада) Тарас Шевченко завершив перший (втрачений) варіант «Тарасової ночі», фінальної поезії «Кобзаря Т.Шевченка». Перша поезія написана до «Кобзаря» — «Катерина».

1870 — запрацювала перша офіційна голубина пошта, яка зв'язала Тур і Париж.

1883 — у США введено єдину систему визначення часу: доти кожне місто саме встановлювало собі час.

1885 — з Бад-Каннштатта в Унтертюркхайм (передмістя Штутгарта) по набережній річки Неккар з неймовірною для того часу швидкістю 12 км/год пронісся перший мотоцикл. Це був дуже оригінальний велосипед з мотором. Рама, як і колеса, була виготовлена з дерева. Причому коліс було не два, а чотири, вони замість гумових покришок були зверху оббиті залізом. Під сидінням розташовувався двигун внутрішнього згоряння потужністю 0,5 к.с. Як паливо міг бути використаний бензин або гас. Двигун запускали рукояткою.

1918 — перемога під Мотовилівкою дивізії Січових стрільців Євгена Коновальця над загонами, вірними гетьману П. Скоропадському.

1918 — проголошено незалежність Латвійської Республіки; першим главою уряду обрано Карліса Улманіса.

1928 — на екрани вийшов мультфільм «Пароплавчик Віллі» виробництва компанії Волта Діснея. Цей день вважають днем народження Міккі Мауса — символу компанії.

1932 — вийшла Постанова ЦК КП(б)У «Про заходи щодо посилення хлібозаготівель», згідно з якою за невиконання планів хлібозаготівель селянські господарства каралися натуральними штрафами, тобто конфіскацією 15-місячної норми м'яса, і Постанова Політбюро ЦК КП(б)У «Про ліквідацію контрреволюційних гнізд та розгром куркульських груп».

1933 — об'єднаний пленум Центрального комітету та Центральної контрольної комісії КП(б)У розглянув питання про «український націоналістичний ухил» і прийняв постанову про припинення політики українізації.

1935 — розпочався Варшавський процес над групою членів ОУН. Закордонна й місцева преса подавала реферовані промови обвинувачених, які зуміли схилити на свій бік багатьох симпатиків (завершився 13 січня 1936).

1935 — у Ризі відкрито Монумент Свободи.

1978 — в джунглях Гаяни близько 1000 учасників секти «Храм Народів» покінчили життя самогубством.

1990 — Мстислав Скрипник прибув зі США до Києва, де в соборі св. Софії відбулася його інтронізація на патріарха УАПЦ.

2005 — Сенат США скасував обмежувальну зовнішньоторгівельну поправку Джексона-Вейніка для України.

2007 — внаслідок вибуху метану на орендному підприємстві «Шахта ім. О. Ф. Засядька» (Донецьк) загинули 100 гірників (ще один згодом помер у лікарні).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus