USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

9 вересня: свята, події, факти. Міжнародний день краси та перша в світі «мертва петля»

9 Вересня 2021 00:00
Сьогодні світ відзначає Міжнародний день краси, День винаходу нових звичок, День тестувальника, Міжнародний день судоку, День дизайнера-графіка, День поширення інформації про фетальний алкогольний синдром.

В Україні – День тестувальника, День дизайнера-графіка, у США – День прекрасного дивака, День плюшевого ведмедика, День віденського шніцеля, в Японії – Свято хризантем, у Коста-Ріці – День дітей, в Таджикистані – День незалежності, у Британії – День екстрених служб, в Афганістані – День мучеників, у Словаччині – День жертв голокосту та злочинів на расовому ґрунті, у Бразилії – День адміністраторів і менеджерів, у Молдові – День працівників державної безпеки, в Туреччині – День визволення Ізміра.

Церква 9 вересня вшановує пам’ять Пігмена Великого та Пімена Палестинського. Перший провів праведне життя у монастирі, збираючи навколо учнів, а другий намагався спокутувати свій гріх тим, що весь вільний час молився. Річ у тому, що колись Пігмен Палестинський став свідком, як собаки розірвали людину, але зовсім не допоміг їй.

Іменини відзначають власники таких імен: Степан, Олександр, Іван, Дмитро, Володимир, Михайло, Пігмен та Анфіса.

Народилися:

Цього дня народилися український письменник, основоположник сучасної української літератури Іван Котляревський, російський князь, герой Вітчизняної війни 1812 року Сергій Трубецькой, російський письменник і філософ, граф Лев Толстой, друга дружина Йосипа Сталіна Надія Аллілуєва, український економіст, журналіст, військовий, історик-дослідник Лев Шанковський, український письменник (сатирик і гуморист), журналіст Федір Маківчук, американський актор білорусько-єврейського походження Кірк Дуглас (Іссур Демський), радянський поет, перекладач Борис Заходер («Вінні-Пух і всі-всі-всі», «Мері Поппінс», «Пітер Пен»), український художник, живописець, аквареліст Юрій Луцкевич, український фізик Олександр Смакула, російський співак Юрій Гуляєв, радянська кіноакторка Надія Румянцева («Дівчата», «Королева бензоколонки», «Одруження Бальзамінова»), російський поет, співак, автор пісень Вадим Степанцов («Король Оранжевое Лето», «Добрый вечер, Москва»).

Події:

1834 – вперше розпочалися заняття у Київському університеті на першому факультеті новоствореного університету – філософському.

1850 – Каліфорнія стала 31 штатом США.

1855 – під час Кримської війни після 349-денної облоги британо-французькі сили взяли Севастополь.

1886 – Бельгія, Велика Британія, Гаїті, Іспанія, Італія, Ліберія, Німеччина, Туніс, Франція та Швейцарія погодили Бернську конвенція про охорону літературних і художніх творів.

1913 – київський військовий льотчик Петро Нестеров уперше у світі зробив на літаку «мертву петлю» – одну з фігур вищого пілотажу («петля Нестерова»).

1920 – створено Київський авіаційний завод.

1944 – СРСР і Польща уклали договір про виселення українців з їхніх етнічних земель, що увійшли до складу Польської Республіки.

1951 – народно-визвольна армія Китаю ввійшла в Лхасу. Остаточна ліквідація незалежності Тибету.

1991 – проголошено незалежність Таджикистану

2006 – почався космічний політ астронавтки NASA, українки Гайдемарі Стефанишин-Пайпер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus