USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

21 листопада: події, факти, дні народження

21 Листопада 2011 09:06
21 листопада день народження святкують музичний редактор Волинського телебачення Михайло Кузьмич, директор ДВТП «Волиньфармпостач» Михайло Півнюк і виконувачка обов'язків головного редактора тижневика «Аверс-прес» Тетяна Зубрик-Хомич (на фото).

Цього дня з’явилися на світ французький письменник і філософ-деїст Вольтер, французький лікар-хірург Жан Амюсса, український громадський діяч i етнограф, добився дозволу на перше повне видання творів Тараса Шевченка Андрій Маркевич, німецький композитор Зігфрід Картл-Ерет, український кобзар, бандурист Володимир Перепелюк, англійський математик та гідродинамік Горацій Лемб, американський етнограф та соціолог Льюїс Морган,сербський письменник Зоран Стефановіч, український композитор Михайло Вериківський, український математик Михайло Кравчук, український художник Іван Семесюк, дослідник палеоліту, слов'янської археології та етнографії Петро Єфименко, український та радянський астроном Олена Казимирчак-Полонська, український актор і режисер Ярослав Геляс, сучасний український актор театру та кіно Михайло Голубович, радянський шабліст, американський актор Гарольд Раміс, чотириразовий олімпійський чемпіон Віктор Сидяк, ісландська співачка, музикант, композитор і автор пісень Бйорк.
У 1620 після тримісячного плавання на кораблі «Мейфлавер» сім'ї англійських переселенців-пуритан висаджуються в Північній Америці — в районі мису Код
1783 у небо над Парижем піднялася перша пілотована людиною повітряна куля братів Жозефа-Мішеля і Жака-Етьєнна Монгольфье
В 1806 Наполеон оголосив «континентальну блокаду» Англії
1877 Томас Едісон винайшов фонограф
В 1906 у Вільнюсі вийшов друком перший номер білоруської газети «Наша нива»
У 1916 потонув «Брітанник», корабель-близнюк «Тітаника» налетів на німецьку міну
В 1918 у Львові встановлено польську владу. Уряд ЗУНР переїжджає до Тернополя, згодом до Станіслава.
1919 року був укладений «Договір між союзними державами і Польщею про Східну Галичину», який передбачав передачу на 25 років Галичини до складу Польщі з обов'язковим забезпеченням їй автономного статусу
В 1920 армія УНР перейшла ріку Збруч на територію Польської держави, де була інтернована в таборах.
У 1921 більшовики розстріляли під містечком Базар 359 полонених українських вояків, учасників Другого Зимового Походу Армії УНР;
1941 року в СРСР запроваджено податок на холостяків.
В 1947 у Нью-Йорку засновано Панамериканську українську конференцію. В наступному, 1948 році було утворено Координаційний Осередок Українських Громадських Організацій в Європі. Після тривалої підготовки, в листопаді 1967-го на з'їзді в Нью-Йорку утворено Світовий Конгрес Вільних Українців (СКВУ), який об'єднав всі крайові і міжкрайові українські організції діаспори.
У 1962 президент США Джон Кеннеді зняв блокаду Куби.
2004 року в Україні проходив другий тур виборів Президенти України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів.
У світі сьогодні відзначають Всесвітній день телебачення та день вітань, у країнах Африки – День індустріалізації, а в Росії – День бухгалтера. У Камбоджі проходить фестиваль води.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Tan4ik Показати IP 22 Листопада 2011 16:39
Дякую за вітання :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus