USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

26 вересня: свята, події, факти. Європейський день мов та день народження грамофона

26 Вересня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї, Європейський день мов, День народження грамофона та Всесвітній день контрацепції.

У США – День пельменів, День Джонні Епплсіда, День боротьби з мезотеліомою, День державних земель, День американських млинців, День сім’ї, День полювання і рибного лову, День рибної амністії, в Молдові – День бабусі, у Білорусі – Фестиваль «Дожинки», в Еквадорі – День національного прапора, у Новій Зеландії – День домініону.

Іменини сьогодні в Іллі, Миколи, Леонтія, Лук’яна, Петра, Юліана та Олександра.

Цього дня народилися експрезидент України Петро Порошенко, український композитор і фольклорист Петро Сокальський, англо-американський поет, лауреат Нобелівської премії Томас Стернз Еліот, українська естрадна співачка Міла Нитич (Людмила Нитичук), український педагог, військовик, публіцист Михайло Галущинський, український поет-байкар Микита Годованець, український фотограф, викладач, куратор фотовиставок Юрій Косін, український письменник, автор історичних романів та белетрист Семен Скляренко, український політик, підприємець, грузинський футболіст Георгій Деметрадзе, українська борчиня Юлія Остапчук.

Події

1580 – англійський пірат Френсіс Дрейк завершив друге у світі навколосвітнє плавання.

1687 – внаслідок обстрілу Афін венеціанською армією частково зруйновано Парфенон.

1815 – герцог Рішельє призначений прем’єр-міністром і міністром закордонних справ Королівства Франція.

1913 – у Києві почався суд у справі Бейліса.

1930 – польська влада заборонила діяльність Пласту.

1960 – Кеннеді і Ніксон провели між собою перші в історії виборів президентів США телевізійні дебати.

1961 – на три тижні американський хіт-парад очолив Рой Орбісон із піснею «Oh, Pretty Woman».

1962 – проголошено Єменську Арабську Республіку.

1969 – вийшов останній студійний альбом гурту «Бітлз» «Abbey Road».

1991 – встановлено консульські відносини між Україною й Австрією.

1995 – Україна прийнята до Ради Європи.

2012 – убивство в ТРЦ «Караван». Підозрюваний Ярослав Мазурок вбив трьох охоронців і поранив одного співробітника торгового центру.

2017 – пожежа на складі боєприпасів в Калинівці. В зону ураження вибухонебезпечних речовин і предметів, які були на цих військових складах потрапили населені пункти у радіусі 5 км.

2021 – у боксерському протистоянні між українцем Олександром Усиком і британцем Ентоні Джошуа перемогу здобув Усик. Українець переміг за оцінками суддів. Рішення суддів: 117–112, 116–112, 115–113. Він став чемпіоном за версіями WBA, WBO, IBF і IBO і повернув всі чемпіонські пояси до України.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus